Arhiva » Vesti » RTV 07.12.2017

Janković i Jeremić bojkotuju lokalne izbore

BEOGRAD - Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i Narodna stranka Vuka Jeremića najavili su danas, u odvojenim saopštenjima, da neće učestvovati na lokalnim izborima u opštinama Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, 24. decembra.

RTV četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanjug, FoNet
RTV: Janković i Jeremić bojkotuju lokalne izbore

PSG je saopštio da su izbori zakazani ne zbog provere volje birača, već da bi vladajući nasiljem dokazivali "moć" i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu.

"Pokret neće 24. decembra, kada su zakazani izbori, davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane", kaže se u saopštenju.

"U ovim mestima vladajuća koalicija ima apsolutnu većinu i raspisala je izbore, ne zbog provere volje birača, već da bi nasiljem dokazivala "moć" i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu, jer je svesna da i uz sve manipulacije i hajke realno može da izgubi", ocenio je PSG.

U saopštenju se navodi da je, u pet mesta gde su raspisani izbori, ali i u drugim delovima Srbije, u toku zastrašivanje građana pretnjama i fizičkim nasiljem koje Ministarstvo unutrašnjih poslova gura pod tepih pod upravom visokih funkcionera SNS - ministra i državnih sekretara.

"Odsustvo reakcija državnih organa na evidentne slučajeve nasilja, pokušaja potkupljivanja i zastrašivanja građana u ovih pet opština još jedan su dokaz puzajuće diktature u zemlji protiv koje se PSG bori, a ne učestvuje u njoj", ističe PSG u saopštenju.

NS: Vladajuća koalicija stoji loše u Beogradu

Potpredsednik Narodne stranke, Nikola Jovanović, kaže da su izbori u Kostolcu, Negotinu, Mionici, Pećincima i Preševu nelegitimni zbog toga što su rezultat hira, bahatosti i zloupotrebe institucija od strane vladajuće koalicije, jer je u svim tim opštinama postojala većina i nije bilo vanrednih okolnosti.

"Cilj ovog izbornog inženjeringa je da navodni "dobar" izborni rezultat u pažljivo odabranih pet opština stavi u drugi plan činjenicu da vladajuća koalicija stoji loše u Beogradu i da je već nekoliko meseci u trendu pada uoči redovnih izbora u glavnom gradu", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Narodna stranka smatra da bi učešće na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra služilo isključivo interesima režima i poziva opoziciju na njihov bojkot.

DS ne podržava bojkot izbora u pet opština

Demokratska stranka ne podržava bojkot izbora u pet opština, izjavio je danas poslanik te partije Radoslav Milojičić.

On je rekao da poštuje odluku svih pokreta i udruženja, ali ima, kaže, malu sumnju budući da sutra ističe rok za prikupljanje potpisa.

"Zašto se nije pozivalo na bojkot izbora pre mesec dana i da se zajedno dogovorimo i da vidimo šta je bolje za te građane", upitao je Milojičić u skupštini.

Kako kaže, DS se suprotstavljala SNS na teritoriji čitave Srbije, njihovi kandidati su, navodi, na prošlim izborima u Mionici "brutalno pretučeni" i DS nema prava zbog građana da ne učestvuje na izborima.

"DS ne podržava bojkot izbora jer želi da brine o svim građanima na teritoriji Srbije bez obzira da li oni žive u Surdulici, Subotici, Novom Sadu ili Beogradu", rekao je Milojičić, koji je ukazao da je njegova stranka pre desetak dana završila prikupljanje potpisa za te izbore.

Šutanovac: DS neće bojkotovati izbore

Naše je pravo i obaveza da zastupamo interese građana u Mionici, Negotinu, Kostolcu i Pećincima, rekao je predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac za Danas, komentarišući poziv predsednika Nove Srbije Velimira Ilića strankama opozicije da bojkotuju izbore, koji se održavaju 24. decembra.

Oni koji ne mogu da prikupe potpise, a govorimo o par stotina potpisa, imaju očigledno takav uticaj, te je poziv na bojkot besmislen, ocenio je Šutanovac.

Ilić smatra da se izbori održavaju pod "nemogućim uslovima i uz neviđen pritisak vlasti", te zbog toga opozicija treba da ih bojkotuje.

"Ako izađu na izbore biće deo režiranih izbora. Pozivam i one koji su nekako jedini uspeli da formiraju listu, a to je jedino DS, da se povuku i ne izlaze na izbore. Pa neka Vučić i SNS sami učestvuju na svojim izborima za koje sami pišu pravila", rekao je Ilić na konferenciji za medije.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Šutanovac: Ne treba bojkotovati izbore 24. decembra

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.