Arhiva » Vesti » Subotica.com 07.12.2017

Zaposleni u "Vodovodu" održali jednočasovni štrajk upozorenja

Zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja, sa zahtevom da im se vrate plate na nivo od pre tri godine, kada su im umanjene za 10 odsto.

Subotica.com četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Subotica.com

Zaposleni u „Vodovodu“ od 8 do 9 časova obustavili su rad, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog visine zarada u javno-komunalnim preduzećima. Članovi Sindikata „Nezavisnost“ traže od Vlade Srbije korekciju, odnosno povećanje zarada za 10 odsto.

- Naš osnovni zahtev je da nam vrate 10 odsto što su nam ukinuli, što se direktno iz mase sredstava svih komunalno-javnih preduzeća uplaćuje u budžet. Mi nismo budžetski korisnici i naše plate ne isplaćujemo iz budžeta već samostalno - ističe Rajmond Galac, glavni poverenik Sindikata „Nezavisnost“.

Za zaposlene sporna su dva zakona, Zakon o privremenom uređivanju osnovica za isplatu zarada, koji javna komunalna preduzeća svrstava u red onih koji dobijaju plate iz budžeta, iako ostvaruju profit i Zakon o budžetskom sistemu.

- Kad treba da nam se skida zarada i uplaćuje u budžet onda smo budžetski korisnici, a sada kada se već dve godine zaredom za 5 ili 10 odsto povećavaju zarade u javnom sektoru, mi se ne nalazimo na tom spisku. Naših 70 hiljada zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima zaboravljeni su na taj način. Pretpostavljam da Vlada nije zaboravila na nas, jer mi iz PDV-a, naknada i ovih 10 odsto hranimo „usta“ državnog aparata, a sa druge strane, naš doprinos nije prepoznat kada se plata koriguje i povećava. Nikad manje plate u javno-komunalnim preduzećima nisu bile, nego što su to danas - tvrdi Petar Doroslovački, član Glavnog odbora Sindikata „Nezavisnost“.

Doroslovački je rekao da će naredne štrajkačke aktivnosti biti koordinisane iz Beograda, ali da se to neće odraziti na korisnike usluga.

- Ne mogu korisnici biti kažnjeni, ne samo Subotice nego Srbije. Naš predlog zato je da se pokrene narodna Inicijativa za ukidanje neustavnih zakona, da se zahtevi za zaposlene u javnim-komunalnim preduzećima i penzionere potpisuju u javnim-komunalnim preduzećima u svim gradovima Srbije -kaže Doroslovački.

Izvor: Subotica.com


Objavljeno na sajtu subotica.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Vlada Srbije Sindikat Budžet

©2018 Netmark d.o.o.