Arhiva » Vesti » Večernje novosti 07.12.2017

Najava epidemiologa Očekuje se porast broja obolelih od malih boginja

Među zaraženima sve je više onih koji nisu vakcinisani, ili su zaštićeni samo jednom dozom vakcine. U Nišu broj zaraženih porastao je na 55, među obolelima je sve više odraslih čiji vakcinalni status nije poznat

Večernje novosti četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Agencije

BEOGRAD - Epidemiolozi predviđaju da će u naredne dve nedelje doći do povećanja broja obolelih od malih boginja, a prema podacima Instituta "Batut", među zaraženima sve je više onih koji nisu vakcinisani, ili su zaštićeni samo jednom dozom vakcine.

Podaci pokazuju i da od malih boginja najviše obolevaju stariji od 30 godina, kao i deca do pet godina.

"Kod osoba koje su primile jednu dozu vakcine, male boginje mogu da budu nespecificne, odnosno da se ne pojave nikakvi simptomi, a da je osoba zarazna i tako virus širi dalje", kaže epidemilog Zavoda za javno zdravlje Beograd dr Predrag Kon.

On dalje objašnjava da se kod takvih slučajeva jedino laboratorijskim analizama može uvrditi da li je osoba zaražena malim boginjama ili ne.

Prema njegovim rečima, od malih boginja je trenutno obolela jedna osoba starija od 60 godina, što se, kako kaže, retko dešava.

PROČITAJTE JOŠ - Krivične protiv poznatih koji su za nevakcinisanje dece

"Ta osoba nije vakcinisana, jer tada cepivo nije ni postojalo, ali izgleda da nije nikada ni bila u kontaktu sa virusom. Ljudi koji sada imaju, na primer, 50 i više godina teško mogu da obole, ali eto ipak se desila i to", objašnjava Kon.

On smatra da je verovatnoća smanjenja malih boginja u narednom periodu mala i kaže da će se epidemija malih boginja u Beogradu preneti i u 2018. godinu i da će potrajati najverovatnije do aprila ili maja.

Ilustracija, free pictures Pixabay

Epidemilozi, takođe, upozoravaju da ukoliko virus uđe u dečije kolektive zaraziće svakog nevakcinisanog sa kojim dođe u kontakt.

U Srbiji se ne primenjuje Zakon o zaraznim bolestima, po kome nevakcinisana deca ne mogu da borave u predškolskim ustanovama, koji je važan zbog dece koja ne smeju zbog bolesti da prime MMR vakcinu, zato svi vrtići moraju da budu upoznati sa stanjem vakcinisanosti svoje dece, što je i etička obaveza školskih uprava i vrtića.

PROČITAJTE JOŠ - Batut: Registrovano 336 obolelih od malih boginja

Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" u Srbiji ima 361 obolelih od malih boginja, a u šest gradova je prijavljena epidemija, kao i na Kosovu.

U NIŠU RASTE BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINjA

Broj obolelih od malih boginja u Nišu porastao je na 55, a među obolelima je sve više odraslih osoba čiji vakcinalni status nije poznat, izjavio je za agenciju Beta načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zoran Veličković.

"Sva deca mlađa od 12 godina koja su obolela od malih boginja nisu vakcinisana, što je zabrinjavajuće", rekao je Veličković.

On je kazao da se broj obolelih konstantno povećava, tako da će i danas od Instituta "Torlak" biti zatražene nove analize uzoraka pacijenata za koja se osnovano sumnja da imaju male boginje.

PROČITAJTE JOŠ - Sad bi svi vakcinu

Epidemija malih boginja u Nišu prijavljena je pre dve nedelje, nakon što je "Torlak" potvrdio da je petoro dece obolelo od morbila.

Veličković je ranije upozorio da je procenat vakcinisane dece u Nišu i dalje nezadovoljavajući, jer je MMR vakcinu (protiv morbila, zauški i rubeola) primilo oko 80 odsto dece.

Prema istraživanju epidemiologa, u Nišu ima više od 9.000 dece koja nisu primila nijednu dozu vakcine.

Kako Beta saznaje u Prekršajnom sudu u Nišu u toku su tri prekršajna postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu decu.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vakcina Niš

©2018 Netmark d.o.o.