Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 08.12.2017

Češki premijer ne podržava predsjednika oko Jerusalema

Al Jazeera 08.12.2017
Andrej Babiš odbacio prijedlog Miloša Zemana da Češka Republika, kao SAD, svoju ambasadu u Izraelu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem. Novi češki premijer Andrej Babiš odbacio je prijedlog predsjednika te evropske države Miloša Zemana da bi… »

Četrnaest mirovnjaka UN-a i pet vojnika ubijeno u Kongu

Al Jazeera 08.12.2017
Veliki broj pripadnika Mirovne misije Ujedinjeih naroda u Kongu je ubijen i povrijeđen u napadu koji se desio u provinciji North Kivu. Četrnaest mirovnjaka Ujedinenih naroda i pet vojnika Konga je ubijeno, a više od 54 ranjeno u napadu na istoku te… »

Cristiano Ronaldo: Želim sedam Zlatnih lopti

Al Jazeera 08.12.2017
Osvajanjem pete titule najboljeg igrača Ronaldo se izjednačio po broju osvojenih Zlatnih lopti s Lionelom Messijem. Najbolji nogometaš svijeta i zvijezda Real Madrida Cristiano Ronaldo, nakon što je peti put dobio Zlatnu loptu, postavio je ispred sebe… »

Lavrov: SAD krši sve sporazume, gdje je tu logika?

Al Jazeera 08.12.2017
Šef ruske diplomatije kaže da odluka SAD-a otežava normalizaciju odnosa Washingtona s arapskim zemljama i pronalaženje rješenja za problem Palestinaca. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kritizirao je u petak odluku SAD-a da svoje… »

Uvjetne kazne za žandare koji su tukli Vučića i Malog

Al Jazeera 08.12.2017
Sedam žandara dobilo je višemjesečne uvjetne kazne zatvora za napad na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda tokom Parade ponosa 2014. godine. Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i… »

UEFA kaznila Zenit zbog veličanja Ratka Mladića

Al Jazeera 08.12.2017
Na stadionu Zenita je postavljen transparent kojim je veličan osuđeni za ratne zločine, što je po UEFA-i rasističko ponašanje. Evropska nogometna asocijacija kaznila je ruski klub Zenit iz Sankt Peterburga zbog transparenta podrške komndantu Vojske… »

Dejtonski sporazum pronađen na Palama nije original

Al Jazeera 08.12.2017
Vještačenjem je utvrđeno da tekst Mirovnog sporazuma pronađen 31. oktobra na Palama nije originalan dokument. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, nakon izvršenog vještačenja teksta Dejtonskog mirovnog… »

Komemoracija Slobodanu Praljku u ponedjeljak u Zagrebu

Al Jazeera 08.12.2017
Na centralnom Trgu bana Jelačića se ispod slike osuđenog za ratne zloče danima pale svijeće nakon njegovog samoubistva u Hagu. Uprkos kritikama velikog broja stranih i dijela domaćih medija, deset dana na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića… »

Japan nabavlja rakete kojima može gađati Sjevernu Koreju

Al Jazeera 08.12.2017
Japansko naoružavanje naići će na kritike javnosti jer se Japan nakon Drugog svjetskog rata odrekao prava da vodi rat. Japan namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju, a riječ je o kontroverznoj kupnji za… »

Saudijski princ kupio sliku za 450 miliona dolara

Al Jazeera 08.12.2017
Princ je potrošio 450,3 miliona dolara na portret Isusa Krista, koji je naslikao Leonardo da Vinci. Saudijski princ potrošio je 450,3 miliona dolara na portret Isusa Krista, koji je naslikao Leonardo da Vinci, na aukciji održanoj u New Yorku prošlog… »