Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 08.12.2017

Uvjetne kazne za žandare koji su tukli Vučića i Malog

Al Jazeera 08.12.2017
Sedam žandara dobilo je višemjesečne uvjetne kazne zatvora za napad na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda tokom Parade ponosa 2014. godine. Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i… »

Dejtonski sporazum pronađen na Palama nije original

Al Jazeera 08.12.2017
Vještačenjem je utvrđeno da tekst Mirovnog sporazuma pronađen 31. oktobra na Palama nije originalan dokument. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, nakon izvršenog vještačenja teksta Dejtonskog mirovnog… »

Komemoracija Slobodanu Praljku u ponedjeljak u Zagrebu

Al Jazeera 08.12.2017
Na centralnom Trgu bana Jelačića se ispod slike osuđenog za ratne zloče danima pale svijeće nakon njegovog samoubistva u Hagu. Uprkos kritikama velikog broja stranih i dijela domaćih medija, deset dana na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića… »

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže

Al Jazeera 08.12.2017
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da se priprema tužba zbog nepoštivanja arbitražne presude. Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije, izjavio je u petak da slovensko Ministarstvo… »

PIC za izmjene Izbornog zakona BiH, ne želi ih nametati

Al Jazeera 08.12.2017
Visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao kako je država samo Bosna i Hercegovina te da ona nije nikakva 'unija država', kako tvrdi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. Političke stranke u Bosni i Hercegovini moraju same postići dogovor o… »

Mađerić: Nisam bježala i nema propusta s paketićima

Al Jazeera 08.12.2017
Državna tajnica kaže da nije bježala od kamera i da propusta pri podjeli paketića u privatnom katoličkom vrtiću nije bilo. Raspravu o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koje je u petak u Hrvatski sabor došla predstaviti ministrica demografije… »

Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa Milanovićevog kabineta

Al Jazeera 08.12.2017
Tomislav Saucha optužen je da je lažirao putne naloge i s tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 76.800 eura. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podigao je optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda… »

Vršnjačko nasilje i tuča roditelja u beogradskoj osnovnoj školi

Al Jazeera 08.12.2017
Nakon prijave učenice da su je dječaci seksualno zlostavljali, u osnovnoj školi 'Dragojlo Dudić' potukli se i članovi Vijeća roditelja. Serija skandala potresa poslednjih nedelja beogradsku osnovnu školu "Dragojlo Dudić" u Malom Mokrom Lugu. Nakon… »

Vlada Hrvatske: Vjerskim zajednicama u tri godine 150 miliona eura

Al Jazeera 08.12.2017
Najviše ide Katoličkoj crkvi – 141 milion eura, a slijede Pravoslavna crkva (3,66 miliona) i Islamska zajednica (1,1 milion). Vlada Hrvatske u razdoblju od 2014. do 2016. iz državnog je proračuna isplatila vjerskim zajednicama 1,12 milijardi kuna… »