Izvor: Al Jazeera/Svet arhiva vesti 08.12.2017

Češki premijer ne podržava predsjednika oko Jerusalema

Al Jazeera 08.12.2017
Andrej Babiš odbacio prijedlog Miloša Zemana da Češka Republika, kao SAD, svoju ambasadu u Izraelu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem. Novi češki premijer Andrej Babiš odbacio je prijedlog predsjednika te evropske države Miloša Zemana da bi… »

Četrnaest mirovnjaka UN-a i pet vojnika ubijeno u Kongu

Al Jazeera 08.12.2017
Veliki broj pripadnika Mirovne misije Ujedinjeih naroda u Kongu je ubijen i povrijeđen u napadu koji se desio u provinciji North Kivu. Četrnaest mirovnjaka Ujedinenih naroda i pet vojnika Konga je ubijeno, a više od 54 ranjeno u napadu na istoku te… »

Lavrov: SAD krši sve sporazume, gdje je tu logika?

Al Jazeera 08.12.2017
Šef ruske diplomatije kaže da odluka SAD-a otežava normalizaciju odnosa Washingtona s arapskim zemljama i pronalaženje rješenja za problem Palestinaca. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kritizirao je u petak odluku SAD-a da svoje… »

Japan nabavlja rakete kojima može gađati Sjevernu Koreju

Al Jazeera 08.12.2017
Japansko naoružavanje naići će na kritike javnosti jer se Japan nakon Drugog svjetskog rata odrekao prava da vodi rat. Japan namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju, a riječ je o kontroverznoj kupnji za… »

Saudijski princ kupio sliku za 450 miliona dolara

Al Jazeera 08.12.2017
Princ je potrošio 450,3 miliona dolara na portret Isusa Krista, koji je naslikao Leonardo da Vinci. Saudijski princ potrošio je 450,3 miliona dolara na portret Isusa Krista, koji je naslikao Leonardo da Vinci, na aukciji održanoj u New Yorku prošlog… »

Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki

Al Jazeera 08.12.2017
Morawiecki želi ostvariti 'poljski san', odnosno jednaku dostupnost osnovnim dobrima, radu i stanovanju za sve Poljake. Zamjenik premijera i ministar financija Mateusz Morawiecki zamijenit će Beatu Szydlo na čelu poljske konzervativne vlade, objavila… »

Washington još 1994. godine planirao rat protiv Pjongjanga

Al Jazeera 08.12.2017
Tadašnji sukob između SAD-a i Sjeverne Koreje preduprijeđen je diplomatskim putem, pokazuju objavljena povjerljiva dokumenta. Sjedinjene Američke Države su još prije dvije decenije, u zategnutoj situaciji sa Sjevernom Korejom zbog njenih nuklearnih… »

Francuska: SAD se sam isključio iz procesa na Bliskom istoku

Al Jazeera 08.12.2017
Do sada je Washington mogao imati posredničku ulogu u sukobu Izraela i Palestine, ali je sada sam sebe isključio, izjavio je francuski šef diplomatije. Francuska je saopćila da su Sjedinjene Američke Države same sebe isključile iz procesa na… »

Moskva želi održati Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa

Al Jazeera 08.12.2017
Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da SAD pokaže odgovorniji pristup. Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da Washington pokaže odgovorniji… »

SAD: Sporazum o nuklearnim snagama ugrožen zbog Rusije

Al Jazeera 08.12.2017
Washington će preduzeti diplomatske, ekonomske i vojne korake kako bi podstakao Moskvu da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Sjedinjene Američke Države su u petak upozorile da je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa… »