Izvor: Dojče vele arhiva vesti 08.12.2017

Napredak u pregovorima o „Bregzitu“

Dojče vele 08.12.2017
London i Brisel postigli su napredak u rešavanju spora oko „Bregzita“, saopštila je Evropska komisija nakon sastanka premijerke Tereze Mej i predsednika Komisije Žan-Kloda Junkera. Nakon sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednik… »

Nemačka vlada još nije na vidiku

Dojče vele 08.12.2017
Nemački SPD ponovo je za predsednika izabrao Martina Šulca, ali i prihvatio da se uđe u pregovore o koaliciji sa CDU/CSU Angele Merkel. Ipak, otpor prema toj koaliciji ostaje veliki, ocenjuje Sabine Kinkarc. Sporili su se i iznosili argumente. Satima… »

Majina poslednja nada

Dojče vele 08.12.2017
Jedna majka iz Srbije čeka na odluku Odbora za peticije parlamenta u Berlinu: ako se tamo utvrdi da ona i njena ćerka predstavljaju „posebno težak slučaj“, njih dve mogu da ostanu u Nemačkoj. Ako ne – moraće da odu. Pitamo je, kako je… »

„Tramp ne zna šta radi“

Dojče vele 08.12.2017
Predsednik SAD Donald Tramp priznao je Jerusalim kao glavni grad Izraela. To je povreda međunarodnog prava koja bi mogla imati posledica, ocenjuje prof. Kristijan Timušat u intervjuu za DW. DW: Gdine Tomušate, da li je Tramp time što je priznao… »

Novi premijer izvodi zemlju iz izolacije?

Dojče vele 08.12.2017
Smena na čelu vlade Poljske pokazuje da postoje sve veće trzavice unutar vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). Ali i to da je Varšava shvatila da ne može večno da prkosi Briselu. Ostavka poljske premijerke Beate Šidlo dogodila se tek na kraju… »

Do solidarnosti – tužbom

Dojče vele 08.12.2017
Zbog odbijanja da prime izbeglice, Mađarska, Poljska i Češka su tužene – Evropska komisija predala je tužbu Evropskom sudu pravde u Luksemburgu. Te zemlje nisu se pridržavale odluke o raspodeli izbeglica iz 2015. „Ministri unutrašnjih poslova… »

Mikroplastika i u pasti za zube

Dojče vele 08.12.2017
Nemački ured za zaštitu životne sredine zahteva od Brisela da u EU bude zabranjeno korišćenje mikroplastike u kozmetici. Ona uopšte nije bezopasna, a ima je praktično svuda oko nas. Mikročestice plastike nalaze se i u proizvodima za koje nismo ni… »

„Za Putina je važno da bude iznad svega“

Dojče vele 08.12.2017
Vladimir Putin će se kandidovati na predsedničkim izborima 2018. Tokom predstojeće kampanje, sistem će se truditi da ga predstavi kao političara koji u Rusiji nema alternativu, ocenjuje nemački analitičar Štefan Majster. DW: Ruski mediji ocenjuju… »

Paralelni svetovi tajnih službi

Dojče vele 08.12.2017
Predsednik Odbora Bundestaga za tajne službe Klemens Bininger (CDU) na kraju svog mandata iznosi mišljenje da su se nemačke tajne službe „popravile, ali da „grešaka još ima“. I da ih još uvek „pokriva“ sam državni vrh. I tema i… »