Arhiva » Vesti » B92 11.12.2017

Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije krvi

Novi Sad -- Žena iz Južnobačkog okruga čiji identitet nije saopšten, koja je ove godine zaražena HIV virusom putem transfuzije krvi, preminula je.

B92 ponedeljak, 11. decembar 2017.  |  Â Tanjug
B92: Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije krvi

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Vladimir Petrović kaže da je ona preminula “od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja”.

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Iz IZJZV-a takođe navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani "period prozora", koji predstavlja period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, "u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om".

IZJZV navodi da je pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga u sklopu lečenja osnovne bolesti koja spada u red najtežih oboljenja "primila krv - dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca".

"Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija, njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata", ističu iz IZJZV.

Kako navode, prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno je da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva, te je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv iz prethodnog davanja uzet uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.

“Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja”, navode iz IZJZV-a.

Kako je Tanjugu kazao dr Petrović, taj slučaj je epidemiološki završen, a taj slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom prvi je takav na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

IZJZV je uputio poziv svima da se u što većem broju testiraju na krvnoprenosive viruse u regionalnim zavodima, domovima zdravlja i privatnim labaratorijama, a ne u ustanovama za transfuziju krvi.

Prema preliminarnim podacima IZJZV-a, u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije krvi

Politika ponedeljak, 11. decembar 2017.

Novi Sad: Žena inficirana HIV-om posle transfuzije krvi

Radio 021 ponedeljak, 11. decembar 2017.

Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije krvi

Vesti online ponedeljak, 11. decembar 2017.

Preminula žena inficirana HIV-om posle transfuzije

Mondo ponedeljak, 11. decembar 2017.

Žena u Novom Sadu inficirana HIV-om posle transfuzije krvi

N1 Info ponedeljak, 11. decembar 2017.

Ključne reči

Vojvodina Novi Sad HIV

©2018 Netmark d.o.o.