Arhiva » Vesti » Jug press 11.12.2017

Izložba dokumenata i fotografija o Osnovnoj školi “Vasa Pelagić”

Jug press ponedeljak, 11. decembar 2017.

LESKOVAC

U galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je danas izložba dokumenata i fotografija Osnovne škole „Vasa Pelagić“ iz Leskovca u periodu od 1913. do 1959. godine.

Izložba prati rad škole upravo u tom periodu, dok je bila četvororazredna osnovna škola, koju je završilo oko 2.500 učenika i u kojoj je radilo, duže ili kraće vreme, 106 učitelja i učiteljica, istakao je jedan od autora izložbe, profesor istorije Miroslav Karanfilović.

Izložbena postavka sadrži dokumente iz arhiva škole, fondova i zbirke Istorijskog arhiva Leskovac, te jedan dokument iz Arhiva Srbije i 62 fotografije iz porodičnih zbirki.

Na svečanosti, povodom otvaranja izložbe, direktor OŠ „Vasa Pelagić“, Aleksandar Cincar Janković, istakao je da ovom izložbom, škola već danas počinje i sa obeležavanjem jednog velikog i značajnog jubileja, 105 godina postojanja škole, koji će biti proslavljen naredne godine.

„Naša škola predstavlja jednu od najstarijih institucija, ne samo u gradu, već i šire. Odolevala je brojnim izazovima u teškim ratnim i posleratnim vremenima, menjala svoju funkciju, izgled i ime i uspela da izraste u uglednu vaspitno – obrazovnu instituciju u gradu. Tim autora je poslednjih meseci vredno radio na prikupljanju fotografija, spisa i ostalih dokumenata, kako bi značajan deo bogate istorije i tradicije škole bio ovekovečen i sačuvan od zaborava“, rekao je on.

Govoreći o radu Istorijskog arhiva, u čijoj saradnji je izložba organizovana, direktorka arhiva, Marija Lazarević, kaže da arhivske izložbe prvenstveno odlikuje edukativni karakter i da sve, dosadašnje izložbe prikazuju razvoj grada i srpskog društva uopšte tokom odredjenog vremenskog perioda.

Prema njenim rečima, cilj izložbene postavke je predstavljanje najstarijih i najznačajnijih fondova arhiva.

„Izložbe su jedan od oblika saradnje arhiva sa drugim ustanovama kulture, medijima i obrazovnim institucijama. Prethodnih godina, Istorijski arhiv redovno je svojim programima, bilo da su u pitanju izložbene postavke ili objavljivanje arhivske gradje, učestvovao na najznačajnijim manifestacijama na nivou grada“, kazala je Lazarević dodavši da je arhiv od 2013. godine do danas, samostalno ili u saradnji sa drugim institucijama, pripremio ukupno osam izložbi.

Izložbu dokumenata i fotografija „OŠ „Vasa Pelagić“ 1913 – 1959. godine“ otvorila je pomoćnica gradonačelnika, Marija Jovanović.


Objavljeno na sajtu jugpress.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Leskovac

©2018 Netmark d.o.o.