Arhiva » Vesti » RTV 11.12.2017

Kazahstan među najvažnijim partnerima Srbije

ASTANA - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je danas u zvaničnoj poseti Republici Kazahstan, gde se sastao sa sa ministrom odbrambene i aerokosmičke industrije Beibutom Atamkulovim, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Kairatom Abdrahmanovim.

RTV ponedeljak, 11. decembar 2017.  |  Tanjug
RTV: Kazahstan među najvažnijim partnerima Srbije

U razgovorima sa visokim kazahstanskim zvaničnicima, ministar Dačić istakao je da su bilateralni odnosi Srbije i Kazahstana dobri i prijateljski, kao i da je Kazahstan je među najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima Srbije.

"Kazahstan čvrsto podržava Srbiju kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu i za nas je najvažnije da Kazahstan ostaje čvrsto na toj poziciji i nastavlja sa podrškom Srbiji", rekao je Dačić.

S druge strane, dodao je, Srbija će maksimalno podržavati Kazahstan, izražavamo zadovoljstvo što je Kazahstan trenutno nestalna članica Saveta bezbednosti UN, što je za Srbiju u ovom periodu veoma značajno.

Šef srpske diplomatije istakao je da odnose dve zemlje treba unapređivati u svim oblastima, da je potrebno raditi na povećanju spoljnotrgovinske razmene koja je u prvih 10 meseci iznosila 76 miliona evra.

"Spoljnotrgovinska razmena može biti i bolja i potrebno je realizovati mapu puta koju su dogovorila dvojica predsednika kako da naše odnose razvijamo i unapređujemo", istakao je Dačić.

On je naglasio da postoje veliki potencijali za unapređenje odnosa u mnogim oblastima i velike mogućnosti za većom saradnjom, a naročito u oblasti poljoprivrede, farmacije građevinarstva, IT i vojne industrije.

"Dogovorili smo se da svake godine imamo redovne sastanke ministara spoljnih poslova Srbije i Kazahstana što je garant da ćemo imati stabilnu saradnju i u budućem periodu", zaključio je ministar Dačić nakon sastanaka u kazahstanskoj prestonici Astani.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Dačić danas u poseti Kazahstanu

Novi magazin ponedeljak, 11. decembar 2017.

Dačić danas u poseti Kazahstanu

Blic ponedeljak, 11. decembar 2017.

Ključne reči

Ivica Dačić

©2018 Netmark d.o.o.