Arhiva » Vesti » RTV 11.12.2017

Pet bronzi za učenike iz Srbije na takmičenju u Holandiji

BEOGRAD - Učenici iz Srbije osvojili su pet bronzanih medalja na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, koja je održana u Holandiji.

RTV ponedeljak, 11. decembar 2017.  |  Tanjug
RTV: Pet bronzi za učenike iz Srbije na takmičenju u Holandiji

Na svetskom takmičenju iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina, bronzane medalje su osvojili: Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ "Nikolaj Velimirović" iz Šapca i Petar Damjanović iz OŠ "Nada Matić" iz Užica.

"Uspeh naših učenika je još veći ako se ima u vidu da se u osnovnim školama u Srbiji ne obezbeđuju znanja dovoljna za ovu olimpijadu, jer je program takmičenja sačinjen po ugledu na programe azijskih zemalja u kojima učenici do 15 godina uče mnogo više nego kod nas", kaže profesor dr Mićo Mitrović.

Kako je dodao, kod nas se u osnovnoj školi uči samo oko 30 odsto programa olimpijade.

"Na olimpijadi se podrazumeva znanje trigonometrije i logaritama koji se kod nas uče u prvom i drugom razredu gimnazije. I pored toga, kroz odgovarajuće pripreme, naši učenici steknu potrebna znanja i postižu zavidne uspehe", rekao je Mitrović.

Mitrović je, zajedno sa Biljanom Maksimović i Vladimirom Čubranovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu predvodio učeničku ekipu na takmičenju koje je trajalo od 3. do 11. decembra.

Odlazak naših učenika na 13. Međunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu, na kojoj je učestvovalo više od 300 učenika iz 50 zemalja sveta, podržali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i KPMG, koji je obezbedio avio-karte za članove i vođe tima, kotizacije i sve prateće troškove.

Od 2004. do danas Srbija je na ovom takmičenju osvojila jednu zlatnu medalju i više od dvadeset srebrnih i bronzanih medalja, navodi se u saopštenju kompanije KPMG.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Olimpijada Holandija Užice

©2018 Netmark d.o.o.