Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 12.12.2017

SAD: Ne primjećujemo povlačenje Rusa iz Sirije

Al Jazeera 12.12.2017
Iz Pentagona je poručeno da nakon objave o ruskom povlačenju nije bilo značajnog smanjenja broja vojnika. Sjedinjene Američke Države u utorak su priopćile da nisu zapazile nikakvo znatno povlačenje ruskih borbenih trupa iz Sirije unatoč tomu što… »

Amnesty: EU saučesnik u zlostavljanju migranata u Libiji

Al Jazeera 12.12.2017
Evropska unija zatvara oči pred brutalnim taktikama libijske obalske straže i opasnim pritvorskim objektima, navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava. Zemlje članice Evropske unije su saučesnice u zlostavljanju migranata u Libiji, navodi… »

Mediji o komemoraciji Praljku: Kao da je humanist, a ne zločinac

Al Jazeera 12.12.2017
'Hrvatska je nekad bila mnogo naprednija u suočavanju s prošlošću', kaže Florian Bieber. Komemoraciji Slobodanu Praljku, koji je popio otrov prilikom izricanja presude šestorki u slučaju " Jadranko Prlić i ostali" pred haškim tribunalom, kako je… »

NATO produžio mandat Stoltenbergu za dvije godine

Al Jazeera 12.12.2017
Jens Stoltenberg je norveški političar koji od oktobra 2014. godina obnaša dužnost generalnog sekretara Alijanse. Saveznici su se saglasili da produže mandat generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na dvije godine, do 30. septembra 2020… »

Moskva Trumpove tweetove smatra zvaničnim stavom

Al Jazeera 12.12.2017
Postovi koje američki predsjednik objavljuje na ovoj društvenoj mreži čita i ruski predsjednik Vladimir Putin, saopćio je Kremlj. Postovi koje američki predsjednik Donald Trump objavljuje na Twitteru smatraju se u Moskvi njegovim zvaničnim stavom i… »

Snažan zemljotres pogodio Iran, povrijeđeno 15 osoba

Al Jazeera 12.12.2017
Potres magnitude 6,2 stepena po Richterovoj skali je pogodio provinciju Kerman, na jugoistoku Irana. U snažnom zemljotresu magnitude 6,2 stepena po Richterovoj skali koji je u utorak pogodio provinciju Kerman, na jugoistoku Irana, povrijeđeno je 15… »

Hag: Simatović na privremenoj slobodi do 19. januara

Al Jazeera 12.12.2017
Proces Stanišiću i Simatoviću posljednji je u kojem će sudije utvrđivati jesu li bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Haški tribunal pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne… »

Nakon napada u New Yorku, Trump za strožije useljavanje

Al Jazeera 12.12.2017
Imigrantska viza uz pomoć koje je napadač došao u SAD nespojiva je s nacionalnom sigurnošću, kaže predsjednik SAD-a. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bombaški napad u New Yorku u ponedjeljak, kojeg je izveo useljenik iz Bangladeša… »

Optužnica protiv Nacionalnog fronta zbog pronevjere novca

Al Jazeera 12.12.2017
Stranke Marine Le Pen optužena je da je uzimala evropski novac i njime plaćala saradnike koji su radili za njih. Sud u Francuskoj podignuo je optužnicu protiv ultradesne Nacionalne fronte Marine Le Pen zbog zloupotrebe fondova Europskog parlamenta… »

Grabar-Kitarović neće oduzeti odlikovanja osuđenim ratnim zločincima

Al Jazeera 12.12.2017
Hrvatska opozicija je pokrenula inicijativu da se generalima pravosznažno osuđenim za ratne zločine počinjene u Bosni Hercegovini oduzmu odlikovanja. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da neće oduzimati odličja generalima… »