Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 12.12.2017

Mediji o komemoraciji Praljku: Kao da je humanist, a ne zločinac

Al Jazeera 12.12.2017
'Hrvatska je nekad bila mnogo naprednija u suočavanju s prošlošću', kaže Florian Bieber. Komemoraciji Slobodanu Praljku, koji je popio otrov prilikom izricanja presude šestorki u slučaju " Jadranko Prlić i ostali" pred haškim tribunalom, kako je… »

Hag: Simatović na privremenoj slobodi do 19. januara

Al Jazeera 12.12.2017
Proces Stanišiću i Simatoviću posljednji je u kojem će sudije utvrđivati jesu li bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Haški tribunal pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne… »

Grabar-Kitarović neće oduzeti odlikovanja osuđenim ratnim zločincima

Al Jazeera 12.12.2017
Hrvatska opozicija je pokrenula inicijativu da se generalima pravosznažno osuđenim za ratne zločine počinjene u Bosni Hercegovini oduzmu odlikovanja. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da neće oduzimati odličja generalima… »

Zaev i Haradinaj: Međunarodna istraga o oružanom incidentu u Kumanovu

Al Jazeera 12.12.2017
Zaev je pozvao Haradinaja da početkom sljedeće godine posjeti Skoplje radi održavanja zajedničkog sastanka vlada Kosova i Makedonije. [Anadolija] Makedonski i kosovski premijeri Zoran Zaev i Ramush Haradinaj složili su se da je potrebna međunarodna… »

Opozicija napustila sjednicu Skupštine RS-a

Al Jazeera 12.12.2017
Opozicija tvrdi da budžet oslikava ekonomske promašaje vlasti tokom protekle decenije. Zastupnici opozicije napustili su danas sjednicu Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska nakon što nije prihvaćen njihov zahtjev da se budžet RS-a za… »

Međunarodna zajednica protiv etnički obojenog obrazovanja u BiH

Al Jazeera 12.12.2017
Reforma obrazovanja moralni je imperativ i ekonomska nužnost, poručuju SAD, OSCE i EU. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini i Delegacija EU-a dijele zabrinutost zbog stanja u obrazovanju u cijeloj Bosni i… »

Crna Gora otvorila dva poglavlja u pregovorima s EU-om

Al Jazeera 12.12.2017
Dva nova pregovaračka poglavlja tiču se slobode kretanja radnika i pravu osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga. Otvaranje pregovaračkih poglavlja 2 i 3, uz prijem u NATO, najznačajniji su vanjskopolitički rezultati Vlade Crne Gore… »

Olujni vjetar u BiH: Povrijeđene tri osobe, oštećeni brojni objekti

Al Jazeera 12.12.2017
U Banjoj Luci vjetar čupao drveće, u Tešnju se srušila munara na džamiji, dok su mnoga naselja ostala bez struje. U olujnom nevremenu koje je zadesilo Banju Luku troje građana je povrijeđeno, oštećeno je više od 100 privatnih i javnih objekata… »

Nimetz: Spor o imenu Makedonije moguće riješiti 2018.

Al Jazeera 12.12.2017
Makedonija i Grčka mogu i trebaju riješiti spor o imenu sljedeće godine, izjavio je posrednik UN-a. Spor Makedonije s Grčkom o imenu može i treba biti riješen sljedeće godine, izjavio je danas u Briselu posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima… »