Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 12.12.2017

Amnesty: EU saučesnik u zlostavljanju migranata u Libiji

Slobodna Evropa 12.12.2017
Zemlje članice Evropske unije su saučesnice u zlostavljanju migranata u Libiji, navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u sinoć objavljenom izvještaju. Amnesty optužuje EU da zatvara oči pred brutalnim taktikama… »

Stoltenberg na čelu NATO-a do 2020.

Slobodna Evropa 12.12.2017
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ostaće na toj funkciji još dvije godine pošto mu je u utorak produžen mandat. NATO je saopštio da su se članice saglasile da bivši norveški premijer ostane generalni sekretar Alijanse do 30. septembra 2020… »

Birjukov: Rusija ne organizuje državne udare

Slobodna Evropa 12.12.2017
Proces protiv opozicionog Demokratskog fronta (DF) je scenario dostojan Kafkinom Procesu, Rusija ne organizuje državne udare, poručila je delegacija ruske partije Rodina, čiji je osnivač potpredsjednik ruske Vlade Dmitri Rogozin na pres-konferenciji u… »

Haški sud pustio Simatovića na privremenu slobodu

Slobodna Evropa 12.12.2017
Međunarodni sud u Hagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Kako je danas saopštio… »

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH vještačke institucije

Slobodna Evropa 12.12.2017
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je u utorak da su Sud i Tužilaštvo BiH vještačke institucije, koje su stvorene da bi sudile Srbima i Republici Srpskoj. Komentarišući najavu da bi Tužilaštvo BiH moglo da zatraži ukidanje… »

Da li je Srbija znala da se sprema 'državni udar'?

Slobodna Evropa 12.12.2017
Ne postoje informacije koje ne delimo, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na pitanje RSE o tvrdnjama lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da su "bezbednosne službe Srbije znale da se u Crnoj Gori priprema pokušaj… »

Grabar-Kitarović: Neću oduzeti odlikovanja osuđenima u Hagu

Slobodna Evropa 12.12.2017
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće oduzeti odlikovanja hrvatskim vojnim i političkim funkcionerima osuđenim u Hagu za ratne zločine, jer su ih, kako navodi, dobili za obranu od "velikosrpske agresije". Ona je u Bjelovaru, u kojem je… »

Zaev i Haradinaj: Međunarodna istraga oko Kumanova

Slobodna Evropa 12.12.2017
Premijeri Kosova i Makedonije Ramuš Haradinaj i Zoran Zaev složili su se da je potrebna međunarodna istraga o pitanju Kumanovske grupe. Krajem novembra 19 državljana Kosova osuđeni su u Skoplju u tom predmetu za terorizam i učešće u terorističkoj… »

Vučić: Slažem se da je pravosuđe pod političkim uticajem

Slobodna Evropa 12.12.2017
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da se slaže sa primedbama iz Brisela da je pravosuđe u Srbiji neefikasno i izloženo političkim uticajima, ali da su to nasleđeni problemi. Odgovarajući na pitanja novinara povodom broja… »

SAD, OSCE i EU zabrinuti zbog obrazovanja u BiH

Slobodna Evropa 12.12.2017
Zvaničnici međunarodne zajednice u BiH saopštili su danas da su zabrinuti zbog stanja u kojem se nalazi obrazovanje u zemlji. Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton, ambasadorica SAD Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark… »