Izvor: Slobodna Evropa/Balkan arhiva vesti 12.12.2017

Nastavak suđenja Miroslavu Miškoviću

Slobodna Evropa 12.12.2017
U Specijalnom sudu u Beogradu za danas je zakazan nastavak suđenja vlasniku kompanije Delta holding Miroslavu Miškoviću, optuženom za pomaganje pri utaji poreza, prenosi Beta. Na ponovljenom suđenju koje je počelo juče, tužilaštvo je ostalo pri… »

Makron predstavio projekte u okviru borbe protiv klimatskih promena

Slobodna Evropa 12.12.2017
Kabinet predsjednika Francuske Emmanuela Macrona objavio je u utorak 12 međunarodnih projekata u koje će biti uložene stotine miliona dolara u okviru borbe protiv klimatskih promjena. Projekti su predstavljeni na klimatskoj konferenciji u Parizu, na… »

Ruska sajber kampanja cilja i Zapadni Balkan

Slobodna Evropa 12.12.2017
Sajber kampanje, zloupotreba medija i društvenih mreža, informativni i hibridni ratovi su danas ključna sredstva za moderno ratovanje, destabilizaciju stranih Vlada i ostvarivanje vojne i političke superiornosti. Kao i druge zemlje koje su se suočile… »

Ni Hrvatska nije zadovoljna napretkom Srbije

Slobodna Evropa 12.12.2017
Hrvatska je jedna od pet zemalja članica Europske unije (EU) koje su podržale otvaranje još dva, ali ne i druga tri druga poglavlja u pregovorima Srbije i EU. Radi se o nedovoljnom napretku u ključnim poglavljima, prenose u hrvatskom Ministarstvu… »

'Nema više izgovora za gonjenje ratnih zločinaca'

Slobodna Evropa 12.12.2017
Projekat jačanja kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina, koji je implementirala Misija OSCE-a u BiH, završen je nakon 30 mjeseci. Njegov je glavni rezultat, kako je navedeno, porast broja predmeta ratnih zločina i kvaliteta… »

Oluja oštetila tešanjsku džamiju iz 16. vijeka

Slobodna Evropa 12.12.2017
Uslijed snažnih udara vjetra noćas se srušio minaret Čaršijske ili Ferhad- begove džamije u Tešnju koja je početkom 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Materijalnu štetu nevrijeme je pričinilo na još nekoliko… »

Oluja Ana pogodila Francusku, tisuće ljudi bez struje

Slobodna Evropa 12.12.2017
Oko 36.000 domaćinstava u Francuskoj i dalje nema struju nakon što je oluja Ana pogodila zemlju. Francuska elektroprivreda Enedis priopćila je danas da je više od 1.500 radnika raspoređeno u pokušaju da se normalizira opskrba. Snažan vjetar i… »

Ruski olimpijski odbor podržao sportaše Rusije

Slobodna Evropa 12.12.2017
Ruski olimpijski odbor odlučio je podržati sportaše te zemlje koji se odluče natjecati na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji 2018. godine. Međunarodni olimpijski odbor je prošlog tjedna zabranio Rusiji sudjelovanje na Olimpijadi u… »

U Belgiji otkazano 300 letova zbog snega

Slobodna Evropa 12.12.2017
Oko 300 letova otkazano je danas zbog snežnih padavina na belgijskim aerodromima, javljaju mediji. Ova otkazivanja pogodila su više od 5.000 putnika. Snažni vetrovi i obilne snežne padavine u Evropi blokirale su hiljade putnika, a mnoge škole su… »

Austrija: Pušenje ipak dozvoljeno u barovima i restoranima

Slobodna Evropa 12.12.2017
Desna koalicija u Austriji dopustit će konzumiranje cigareta u barovima i restoranima, mada je bilo predviđeno da zabrana stupi na snagu 1. maja sljedeće godine. Austrijska slobodarska stranka podržava ovakvu odluku, kao i budući premijer i njen… »