Kultura arhiva vesti 12.12.2017

Preminuo Tigi, bubnjar Psihomodo Popa (foto,video)

Mondo 12.12.2017
Bubnjar i jedan od osnivača hrvatskog benda je preminuo u 54. godini. "Juče je, u pedeset i četvrtoj godini života, iznenada i prerano preminuo dragi prijatelj, kolega i muzičar Tigran Kalebota – Tigi, bubnjar i jedan od osnivača grupe Psihomodo… »

Portreti Ive Pogorelića na Kolarcu

Danas 11.12.2017
U čast povratka Ive Pogorelića na beogradsku scenu, Zadužbina Ilije M. Kolarca večeras je u Muzičkoj galeriji otvorila postavku umetničkih portreta pijaniste, nastalih u periodu od 1977. do 2017. godine. Radove potpisuju neki od najeminentnijih… »

5. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Press 12.12.2017
Peti put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom "Dani igre". Od 24-28. januara 2018., publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i… »

"Odbor za standardizaciju srpskog jezika obavlja izuzetan posao"

B92 12.12.2017
Već pune dve decenije Odbor za standardizaciju srpskog jezika mariljivo, temeljno, stručno i naučno utemeljeno i motivisano obavlja izuzetan posao, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na dvadesetoj jubilarnoj sednici ovog… »

Smerna voditeljka zaprepastila ovim izdanjem (FOTO)

Alo 12.12.2017
Voditeljka vremenske prognoze Marija Egelja je na televiziji uvek skromna i smerna, a sada se pojavila u nikad provokativnijoj haljini. Šarmantna Marija je osvojila srca mnogih muškaraca, iako nije sklona skandalima i slobodnom ponašanju. Ona je zgodna… »

Podsećanje na Stojana Novakovića

Politika 12.12.2017
Izložba u SANU kao svedočanstvo o jednom od najistaknutijih predstavnika srpskih prosvećenih krugova druge polovine 19. veka. Stojan Novaković na krštenju je dobio ime Kosta, ali je pod uticajem Đure Daničića, svog profesora, ime posrbio u Stojan… »

Duh autorske slobode

Politika 12.12.2017
U knjizi „Portreti: 24 sličice u sekundi”, koja je u pripremi, Slobodan Novakovića svrstan je u trijumvirat srpskih filmskih kritičara druge polovine 20. veka. Nedavno završeni Festival autorskog filma vratio je u sećanje ličnost Slobodana… »

Niški simfoničari nastupaju sa nemačkim dirigentom i italijanskim pijanistom

Južne vesti 12.12.2017
Veče ozbiljne muzike, kako kažu organizatori, prirediće Simfonijski orkestar iz Niša zajedno sa pijanistom iz Italije, kao i dirigentom iz Nemačke, 14. decembra u sali Simfonijskog orkestra. “Od klasicizma do romantizma” naziv je koncerta, kako… »

Svedočanstvo - Istina ili politika

Arte 12.12.2017
Svedočanstvo - Istina ili politika, Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova, Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Otvaranje izložbe je u četvrtak, 14. decembra 2017. u 18 časova. Kustosi: Noa Treister… »

The Shape of Water favorit: Objavljene nominacije za Zlatni globus

Nedeljnik 12.12.2017
Spilbergov "The Post" u konkurenciji za četiri velike nagrade * Domaćin dodele biće Set Mejers. Film "The Shape of Water" reditelja Giljerma del Tora, pobednik Venecijanskog festivala, osvojio je najviše, ukupno sedam nominacija u predstojećoj trci… »