Kultura arhiva vesti 13.12.2017

Jurovski i Haknazarijan sa Filharmonijom: Muzika na koju reagujemo iz stomaka

Blic 13.12.2017
Dirigent Mihail Jurovski i čelista Narek Haknazarijan nastupiće sa Beogradskom filharmonijom u petak 15. decembra u 20h na Kolarcu. Šumanova Uvertira za Fausta prethodi Koncertu za violončelo istog kompozitora, a u Listovoj Dante simfoniji orkestru se… »

Andrić ne daje instant uputstva o istini i životu

Politika 13.12.2017
Mučilo ga je to što niko nije hteo da ga sluša dok je bio dečak i mladić, i mučilo ga je kad je „zašao u godine” što su svi tražili da govori o sebi, rekao je o Andriću akademik Miro Vuksanović. Naučni skup „Delo Ive Andrića”… »

Izložba posvećena Stojanu Novakoviću u sanu

Blic 12.12.2017
Sutra (19) u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti biće otvorena izložba "Stojan Novaković i njegovo doba" autora Aleksandra Markovića i Mihajla Vojvodića. Upriličena povodom 175. godišnjice Novakovićevog rođenja izložba obuhvata oko 220… »

"Kir Janja" 25 godina na sceni Narodnog pozorišta

B92 13.12.2017
Redak jubilej, 25 godina od premijere predstave "Kir Janja" Jovana Sterije Popovića sa Predragom Ejdusom u glavnoj ulozi, biće obeleženo izvođenjem komada 14. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, saopštili su iz nacionalnog… »

Sofi Fajns zatvara deveti Merlinka festival

B92 13.12.2017
Dodelom nagrada za najbolji igrani, dokumentarni i kratki film, nastupom Sonje Sajzor i projekcijom dokumentarnog filma "Grejs Džons" Sofi Fajns, večeras se u Domu omladine Beograd završava deveti Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka". "Merlinka"… »

Drugi Festival meta filma u Art bioskopu Kolarac

Danas 12.12.2017
Dušan Makavejev biće u fokusu drugog Festivala meta filma koji će se održati od 13. do 15. decembra u Art bioskopu Kolarac. Program ovogodišnjeg festivala predstaviće dva Makavejevljeva filma: "Rupa u duši" i "Slatki film" o kojem će Branislav… »

Kako sam pronašao Miću i Nenada

Politika 13.12.2017
Povodom gala-premijere restaurirane, digitalizovane kopije filma „Ko to tamo peva”, koja počinje večeras u 20 sati u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), prenosimo priču reditelja filma Slobodana Šijana o tome kako je pronašao Miodraga i… »

Franjevci liječe dušu Srebrenice

Al Jazeera 13.12.2017
Prodajom slika nastalih u likovnoj koloniji u Srebrenici prikupljaju se sredstva za formiranje Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje. Franjevački samostan u "gradu soli" u predbožićnom je i blagdanskom ambijentu. Slično je… »

Misteriozni DJ dolazi u Beograd!

Alo 13.12.2017
Anonimni i misteriozni producent SNTS, vraća se u Srbiju. Posle uspešnog nastupa na Exitu, sada će zavrteti ploče i u Beogradu. SNTS se pojavio 2012. godine, stoji iza dve triologije, "Chapters" i "Scenes" koje je izdao sa sopstvenu etiketu… »

"Poslednji džedaj" stiže i na jedno vrlo prikladno ali neočekivano mesto

B92 13.12.2017
Film "Ratovi zvezda: Poslednji džedaj" ove nedelje stiže u bioskope širom sveta, ali će takođe biti prikazan i na jednom izuzetno prikladnom, ali ne toliko očekivanom mestu. U svemiru! Astronauti koji se trenutno nalaze u misiji na Međunarodnoj… »