Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 14.12.2017

Odakle hrvatski državljani u borbi navijača Partizana za prevlast?

Al Jazeera 14.12.2017
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova iz Srbije je primilo informacije o četiri hrvatska državljana koja su učestvovala u neredima. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u četvrtak da su, prema informacijama dobivenim od… »

Putin izlazi kao nezavisni kandidat na predsjedničke izbore

Al Jazeera 14.12.2017
Ruski predsjednik je ocijenio da opoziciji nedostaje snažan kandidat koji bi mu se suprotstavio na izborima 18. marta iduće godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će na predstojećim predsjedničkim izborima sudjelovati kao nezavisni… »

Američki F-22 ispalio projektile upozorenja na ruske avione u Siriji

Al Jazeera 14.12.2017
Zvaničnik Pentagona kazao je da je američki avion ispalio projektile na ruske avione koji su ušli u zonu deeskalacije iznad Sirije. Američki borbeni avion F-22 u znak upozorenja ispalio je projektile nakon što su dva ruska aviona Su-25 ušla u zonu… »

Somalija: U samoubilačkom napadu ubijeno 13 policajaca

Al Jazeera 14.12.2017
Samoubica se raznio ispred policijskog centra za obuku u Mogadišu, odgovornost za napad preuzela naoružana grupa Al-Shabab. Bombaš samoubica ubio je najmanje 13 i ranio još 15 policajaca, raznijevši se u četvrtak ujutro ispred policijskog centra za… »

Video: Četvero djece poginulo u sudaru autobusa i voza u Francuskoj

Al Jazeera 14.12.2017
Najmanje 19 ljudi povrijeđeno je u nesreći kod Perpignana, blizu granice sa Španijom. VIDEO #Millas Violent accident entre un car scolaire et un train dans les Pyrénées-Orientales. Le car est coupé en deux. pic.twitter.com/tGfTPV0vk5 — Mathieu… »

Oboren crni rekord - 262 novinara u zatvorima širom svijeta

Al Jazeera 14.12.2017
Tri zemlje u kojima se novinari najviše odvode u zatvor su Turska, Kina i Egipat, podaci su Komiteta za zaštitu novinara. Komitet za zaštitu novinara, čije je sjedište u New Yorku, saopćio je da se 262 osobe nalaze u zatvorima širom svijeta zbog… »

U prvih mjesec dana nasilja ubijeno 6.700 Rohinja

Al Jazeera 14.12.2017
Više od dvije trećine muslimana ustrijeljeno je, a mnogi su spaljeni u svojim domovima ili pretučeni na smrt, tvrde ljekari bez granica. Najmanje 6.700 Rohinja, među kojima 730 djece do pet godina, ubijeno je samo u prvom mjesecu vojne kampanje na… »

SAD: Samoubistvo senatora optuženog za seksualno uznemiravanje

Al Jazeera 14.12.2017
Tijelo senatora iz Kentuckyja Dana Johnsona pronađeno je ispred automobila kojim se dovezao do kraja jednog mosta. Republikanski senator iz Kentuckyja Dan Johnson, optužen za seksualno uznemiravanje tinejdžerke, pronađen je mrtav pored svog automobila… »

Zastupnici povukli stotine amandmana koje su podnijeli

Al Jazeera 14.12.2017
Opozicija u Srbiji tvrdi da se prvi put u historiji dogodilo da vladajuća većina opstruiše rad Skupštine. Skupština Srbije usvojila je budžet za 2018. godinu, a stotine amandmana na zakone koje je predložila Vlada Srbije, koje su poslednjih dana… »

Bijela kuća: Nije vrijeme za pregovore s Pjongjangom

Al Jazeera 14.12.2017
Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a smatra da ne treba pregovarati, s obzirom na testiranje balističkog projektila. Zvaničnik Bijele kuće izjavio je da nema mjesta nikakvim pregovorima sve dok Sjeverna Koreja ne poboljša svoje ponašanje uprkos… »