Izvor: Danas/Kultura arhiva vesti 14.12.2017

Ministarstvo čestitalo Dan bibliotekara

Danas 14.12.2017
Ministarstvo kulture i infomisanja čestitalo je Dan bibliotekara Srbije svim zaposlenima. Kako ističu, sa povišenom pažnjom i brigom reaguju na pojave u više sredina u Srbiji, čija je posledica promena statusa kulturnih ustanova i veštačko… »

Andrić nam je preko potreban

Danas 13.12.2017
U završnici obeležavanja 125 godina od rođenja jedinog jugoslovenskog i srpskog nobelovca, u Srpskoj akademija nauka i umetnosti danas je počeo dvodnevni naučni skup pod nazivom "Delo Ive Andrića" u kome učestvuje 39 naučnika iz Srbije, Crne Gore… »

Tri decenije emisije "Klasiku molim"

Danas 14.12.2017
Radio Beograd je 2. decembra emitovanjem Vedijevog "Rekvijema" započeo je osmu godinu direktnih prenosa iz Metropolit opere u Njujorku. Novost je da ove godine te prenose samostalno realizuje Muzička redakcija Radio-Beograda Dva, koja stručnim… »

Užički umetnici darivali gradske institucije

Danas 14.12.2017
Grupa od 13 užičkih umetnika je poklonila 26 svojih dela Gradu Užicu, Gradskom kulturnom centru i Dečjem odeljenju užičke bolnice. Njih trinaest (Obrad Jovanović, Vladan Terzić, Vesna Aćimović Panić, Slavko Luković, Aleksandar Dimitrijević… »

Uručene nagrade "Janko Veselinović" za istorijski roman

Danas 14.12.2017
Udruženje književnika Srbije danas je dodelilo nagrade "Janko Veselinović", za najbolji istorijski roman napisan na srpskom jeziku u 2016. godini. Pozlaćeni medaljoni sa likom pisca Hajduk Stanka i Plakete primili su Dragan Kolarević za roman "Masoni… »

Totalni debakl komunikacije i stvarno jazavac pred sudom

Danas 14.12.2017
Znamo da je "Jazavac pred sudom" i danas aktuelan, ali ne i kako se ovaj komad čita na potpuno nov način, recimo kao komedija avangarde 20. veka. To je rečeno, između ostalog, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradskom dramskom… »

Otvoren konkurs za izlaganje u galeriji Beogradske tvrđave

Danas 14.12.2017
Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" raspisalo je konkurs za izlaganje u Galeriji Beogradske tvrđave u 2018. godini. Kako navode u saopštenju, u 2018. godini, u okviru galerijske delatnosti, planirana je realizacija 12 samostalnih izložbi radova na… »

Filmski vodič od 14. do 20. decembra

Danas 14.12.2017
List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke. Deset srpskih filmskih klasika biće digitalno restaurirano i prikazano u narednih godinu dana u okviru projekta… »

Svi važni pozorišni umetnici nastupali su na Bitefu

Danas 13.12.2017
"Ja sam lično veoma počastvovan da smo mi u kontekstu Premia Europa, najveće evropske ali i svetske pozorišne nagrade i manifestacije koja obeležava 30 godina postojanja, imali mogućnost da proslavimo 50 godina Bitefa. Međutim, to je i logično i… »

Otvoren Festival Alternative film/video

Danas 13.12.2017
Otvaranjem izložbi „Sa druge strane“ Anice Vučetić i „Subverziji ne treba verovati“ Miriam de Rose i Greg de Kjura i projekcijom prvog takmičarskog programa večeras je počeo Festival novog filma i videa - Alternative film/video 2017. Publici… »