Arhiva » Vesti » Dnevnik 28.12.2017

Nove mere populacione politike u Bačkoj Topoli

Na Javni poziv Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku, odazvalo se 88 opština širom Srbije, sa 90 predloga projekata od kojih je samo 15 opština dobilo sredstva.

Dnevnik četvrtak, 28. decembar 2017.  |  Dnevnik.rs

Među njima je i Opština Bačka Topola koja je u pilot projektu aplicirala na javni poziv Kabineta za demografiju i populacionu politiku, uvezano je šest celina, koje je Kabinet finansirao i sufinansirao kroz četiri populacione mere, a koje su detektovane u Opštini Bačka Topola kao ključne tačke u kojima je momenat različitih vidova podrške potreban, što deci predškolskog uzrasta, adolescentima, trudnicama, porodici sa decom, tako i sveukupnom društvu lokalne zajednice.

Članica veća za privredu i turizam Opštine Bačka Topola Helena Mesaroš, koja je ujedno i koordinator, odnosno zaduženo lice za demografiju i socijalnu politiku Opštine Bačka Topola kaže da je ukupan iznos odobrenih sredstava blizu pet miliona dinara, dok je učešće lokalne samouprave 884 hiljade dinara, što iznosi 15,51 odsto od ukupni sredstava.

„U okviru mera ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta i aktiviranje lokalne samouprave opredelili smo roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete u porodici u iznosu od 2,5 miliona dinara, kao i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima i praćenje ranog razvoja dece i angažovanje defektologa u PU “Bambi” u iznosu od 600 hiljada dinara“, kaže Mesaroš.

U okviru mere populacione edukacije određena je podrška trudnicama kroz finansiranje prenatalnog skrininga u prvom trimestru trudnoće u iznosu od 900 hiljada dinara, dok je za školu za trudnice opredeljeno 1,2 miliona dinara, kao i opremanje predporođajne sale- porođaj kao kod kuće, u kadi u iznosu od 300 hiljada dinara.

„U okviru mere promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata pokretanje i opremanje savetovališta za mlade izdvojen je iznos od 200 hiljada dinara“, kaže Mesaroš.

Da bi lokalne samouprave uopšte i mogle aplicirati na Javni poziv Kabineta MDPP, morali su da zadovolje dva kriterijuma, i to da opština mora imati imenovano lice zaduženo za demografiju i sprovođenjenje populacione politike, što je u slučaju Opštine Bačka Topola Helena Mesaroš, a drugi uslov je bio da u lokalnom budžetu već postoje predviđena sredstva za podršku porodici sa decom koja spadaju u mere populacione politike.

M.Stakić

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Bačka Topola Bačka

©2018 Netmark d.o.o.