Arhiva » Vesti » Dnevnik 28.12.2017

Opština Žitište prvi put pomaže parovima

ŽITIŠTE: Delegacija ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović posetila je nedavno opštinu Žitište.

Dnevnik četvrtak, 28. decembar 2017.  |  Dnevnik.rs

Cilj posete bio je razgovor povodom primene mera populacione politike koje se sprovode u opštini Žitište putem projekta sufinansiranim sredstvima ovog ministarstva.

Dobijena sredstva od 1,5 miliona dinara čine 85 odsto ukupnog iznosa projekta i namenjena su ublažavanju ekonomske cene podizanja deteta, snižavanju psihološke cene roditeljstva, promociji reproduktivnog zdravlja adolescenata, borbi protiv neplodnosti, populacionoj edukaciji i aktiviranju lokalne samouprave.

Sastanku su prisustvovali šef kabineta ministarke Nikola Jovanović i savetnici Gojko Trkulja, Mirjana Cvijanović i Srđan Marković, zatim zamenik predsednika opštine Žitište Đorđe Žuža, zamenik predsednika Skupštine opštine Žitište Filip Jonel, i članovi opštinske Komisije za populacionu politiku.

Za svaku novorođenu bebu Opština izdvaja 20.000 dinara, a isto toliko dobijaju i nezaposlene porodilje

Opština Žitište se ove godine prvi put, kroz pružanje finansijske pomoći parovima koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju, uključila u mere pronatalne politike. Na javni poziv ove srednjobanatske opštine za sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje, koji je objavljen na osnovu podrške Kabineta ministrke bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, javila su se dva bračna para. Sredstva su obezbeđena za tri para, ali veće interesovanje je izgleda izostalo.

Žitištanska opština se dosad drugim merama borila protiv loše demografske slike. Tako se iz opštinskog buyeta za svaku novorođenu bebu jednokratno izdvaja 20.000 dinara, a isto toliko, jednokratno, dobijaju i nezaposlene porodilje.

Opština subvencioniše boravak mališana u vrtićima, a posebne povlastice roditelji dobijaju za treće dete. Subvencioniše se i prevoz osnovaca i srednjoškolaca, stipendiraju đaci i studenti a, kako saznajemo, razmišlja se i o novim merama koje bi doprinele poboljšanju demografske slike ove male banatske opštine.

Ž. Balaban


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Parovi

©2018 Netmark d.o.o.