Arhiva » Vesti » Dnevnik 29.12.2017

Vučurević: Poljoprivreda je velika šansa za sve

Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević izjavio je za „Dnevnik” da je ponosan na rezultate koje je ta srednjobanatska lokalna samouprava ostvarila zahvaljujući dobroj saradnji s Pokrajinskom i Republičkom vladom.

Dnevnik petak, 29. decembar 2017.  |  Dnevnik.rs

Vučurević je podsetio na to da je u prethodnom periodu urađen projekat izgradnje transfer-stanice s reciklažnim dvorištem, kao i izgradnje bunara za snabdevanje pitkom vodom. Istakao je i da je potpisan ugovor za uređenje autobuskih stajališta, vredan oko četiri miliona dinara, kao i da je u opštinskom buyetu opredeljeno i realizovano tri miliona dinara za ekonomsko osnaživanje žena.

– Takođe, izmenili smo Akcioni plan do 2020. godine, završavamo izgradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u samom Žitištu, a opremili smo i Kancelariju za mlade. U okviru mera Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, u 2017. godini obezbeđeno je dvadesetak radnih mesta, a urađen je i projekat rekonstrukcije autobuskih stajališta sa solarnim sistemom napajanja. Posebno značajno za budućnost ove opštine je usvajanje urbanističkog projekta za industrijsku zonu u Žitištu – naglasio je Vučurević.

Predsednik opštine je podsetio na to da je Žitište područje s više od 45.000 kvadratnih metara obradive površine pa ne čudi činjenica da se većina stanovništva bavi poljoprivredom. Ovde postoje otkupna mesta na kojima se plasira roba proizvedena na teritoriji opštine, kao i veći broj mini-mlekara.

Deca su najvažnija

– Neke od mera koje se već godinama sprovode u cilju ostvarivanja jednakih mogućnosti za svako dete jesu finansiranje prevoza đaka i dece sa smetnjama u razvoju, besplatna užina i participacija za treće dete u vrtiću, besplatna užina u osnovnim školama za decu korisnika socijalne pomoći, podrška deci i porodicama s decom, podrška talentovanim učenicima, dobitnicima Vukove diplome, kao i podela auto-sedišta za prvorođeno dete – nabraja Vučurević.

On kao dobru populacionu meru izdvaja biomedicinsku potpomognutu oplodnju za četvrti pokušaj. Takođe, u 11 naseljenih mesta organizovan je rad osnovnih škola i predškolskih ustanova, a u predškolskoj ustanovi „Desanka Maksimović” u Žitištu, nakon niza godina, oformljene su jaslice.

– Kada je reč o uzgoju živine, nakon prestanka rada „Agroživa” tu delatnost je nastavila kompanija „BG Mibras”. Uz tu kompaniju, značajan pokretač naše privrede je i Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši”, čija je proizvodnja, kao i broj maloprodajnih objekata, u stalnom porastu – kazao je Vučurević.

Veliki broj Žitištana u okviru svojih domaćinstava, a uz pomoć različitih pokrajinskih i republičkih subvencija, postaju mali proizvođači u oblasti živinarstva, stočarstva, povrtarstva i voćarstva.

– Možemo reći da su resursi koji se odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju u opštini Žitište iskorišćeni, ali u budućnosti ćemo raditi na unapređenju prerađivačke delatnosti. Opština Žitište će i u narednom periodu, u skladu s republičkim i pokrajinskim merama, pomagati građane koji se bave tim delatnostima jer su upravo oni osnova privrednog i ekonomskog razvoja našeg područja – istakao je Vučurević.

Žitište spada u grupu nerazvijenih opština i koristi svaku priliku da ekonomski ojača i poboljša uslove života svog stanovništva

On je podvukao da Žitište, kao opština koja spada u grupu nerazvijenih, koristi svaku priliku da ekonomski ojača i poboljša uslove života svog stanovništva kroz različite saradnje.

– Kao najznačajnije, izdvojio bih realizaciju nekoliko projekata finansiranih iz IPA fondova s rumunskim opštinama Dumbravica i Sakalaz. Verujem da su ti projekti samo početak dugogodišnje poslovne saradnje s našim prijateljima iz Rumunije. Opština Žitište svoje saradnike u tim oblastima vidi i u ostalim pobratimljenim opštinama i vredno radi na tome da se potencijalni zajednički projekti realizuju u što skorijoj budućnosti – rekao je Vučurević.

Na pitanje koja je prednost Žitišta u odnosu na druge sredine, Vučurević je odgovorio da je na osnovu dosadašnjih razgovora s potencijalnim investitorima zaključeno da postoji interesovanje za ulaganje u tu sredinu, pre svega, zbog radne snage koja se ističe svojim sposobnostima, ali i infrastrukturnih objekata.

Ne žive jedni pored drugih, nego zajedno

Mitar Vučurević često voli da istakne da u opštini Žitište ljudi ne žive jedni pored drugih, već da žive zajedno.

– U našoj opštini nema suživota, već se živi zajednički život. Različitost kultura i naroda u našoj zajednici smatramo svojom prednošću i bogatstvom, a osim srpskog jezika, u službenoj upotrebi su i rumunski i mađarski. Upravo zbog toga, možemo se pohvaliti dugogodišnjim prijateljstvima s različitim opštinama iz Rumunije i Mađarske, iz kojih potiču naši sugrađani – naglasio je Vučurević.

– To nas podstiče na to da i dalje vredno radimo na realizaciji ideje o izgradnji industrijske zone. Kao i sve velike promene, i to zahteva strpljenje i kontinuiran rad, ali mi čvrsto verujemo da će u narednom periodu napori koje sada preduzimamo dati rezultate – istakao je Vučurević.

Opština Žitište nastoji i da pomogne svim društvenim grupama, a posebne napore čini kada su u pitanju najmlađi članovi zajednice.

– Apliciranjem na različite pokrajinske i republičke konkurse, uspeli smo da obezbedimo novac za renoviranje predškolskih ustanova u Banatskom Karađorđevu i Međi, kao i opremanje škola u Žitištu i Ravnom Toplovcu – zaključio je Vučurević.

Ž. Balaban


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.