Arhiva » Vesti » Blic 08.01.2018

Pesak iz Sahare stiže u Evropu i: u Srbiji će padati "crvena kiša" i "žuti sneg"

Pustinjska prašina iz Sahare nošena južnim vetrom danas stiže do Evrope, najpre do Italije, Francuske, a pogodiće i Hrvatsku, BiH i Srbiju, piše Večernji list.

Blic ponedeljak, 8. januar 2018.  |  Tanjug , Alo! ,

Prema mapi koju je objavila stranica severe-weather.eu iz pustinje u Sahari u Evropu već danas stiže nanos prašine, a veće količine proći će kroz Italiju, Sardiniju i Francusku, Španiju, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

Prema mapi vidljivo je kako će južni vetar saharsku prašinu doneti i do Hrvatske, BiH i Srbije.

Saharski pesak stiže u Evropu dva-tri puta godišnje, ali nije toliko opasan za avione koliko i vulkanska prašina, pa se ne očekuju smetnje u avionskom saobraćaju.

Podsetimo, pre 2 godine našu zemlju pogodio je snažan ciklon, poznatiji kao "Mediteranski uragan", koji je pokupio velike količine peska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore i regiona donosi veoma topao vazduh, ali i ''crvenu'' kišu i "žuti" sneg, koji u sebi sadrže čestice peska iz ove pustinje.

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

"Ciklon se nalazi nad centralnim Mediteranom. U prednjem delu prema našim predelima struji veoma topao vazduh, koji je u sklopu južnog strujanja. Vazduh potiče sa severa Afrike i sadrži čestice peska iz Sahare. Kada ovaj vazduh prelazi preko Mediterana, kondezuje se i postaje bogat vodenom parom, pa se u našim predelima beleže ova crvena, odnosno žuta il obojena kiša i sneg”, rekao je za “Alo!” meteorolog Đorđe Đurić.

Fenomen crvene kiše zabeležen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti sneg na celom području Crne Gore i u mnogim mestima Srbije, te Bosne i Hercegovine. Dve godine kasnije, u junu, padala je žuta kisa u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.