Arhiva » Vesti » Danas 11.01.2018

Zašto je Šabac slobodan

Danas četvrtak, 11. januar 2018.  |  Piše: Dragan Eraković Piše: Si

Posle šest godina od "dolaska Vučića", od 26 gradova u Srbiji samo je Šabac ostao grad gde nije na vlasti SNS, što bi se reklo slobodni grad.

Čak ni prestonica gde su univerziteti, nacionalne kulturne i druge institucije, slobodarska tradicija, postao je prestonica nemogućih misija, Beograda na vodi, šljaštećeg kiča, krađe na veliko, rušenja vrednosti...

Šabac za tu slobodu može da zahvali delom i svojoj čivijaškoj tradiciji, nepristajanju na udvorištvo i podilaženje vlastodršcima. Pa tako Šabac zvanično nikad nije posetio ni Slobodan Milošević, zato što je ovde predsednik organizacionog odbora obeležavanja 150 godina Šabačke gimnazije bio Ivan Stambolić. Takođe tadašnji opozicioni odbornik Zoran Gvozdenović Rendža je tužio Miloševića zbog uvrede kada je opoziciju nazvao janičarima, i to je dospelo i u Četvrti opštinski sud u Beogradu. U Šapcu su na vlasti stranke koje nisu pristale na ultimatum svojih centrala iz Beograda, pa je tako formirana stranka Zajedno za Srbiju od ogranka DS, a pokret Zapadna Srbija nastao je iz URS-a. Upravo zbog toga poverenje građana dobila je široka koalicija sa DS, SPO, Zeleni Šabac, Levica Srbije, NS, JS, Nova stranka, Udruženje "Selo-grad". I u centru te politike je građanin, a velika novina u političkom životu je referendum o projektima koji se finansiraju iz poreza. Ove godine o tome će odlučivati građani u svih 60 mesnih zajednica. A da bi se došlo do sredstava i ekonomskog razvoja mnogo je uloženo u severozapadnu industrijsku zonu, najveću u Srbiji. Tu je došla i najveća grinfild investicija u Srbiji, japanska korporacija Jazaki, i gde će posao dobiti 1.700 radnika. Za poslednje tri godine zaposleno je više od tri hiljade radnika, i prvi put posle nekoliko decenija u Šapcu manje je od deset hiljada nezaposlenih. A da bi bila najpovoljnija destinacija za investiranje osnovni preduslov je efikasna uprava, a radi se po međunarodnom sistemu kvaliteta ISO 9000. Geslo lokalne politike, na čemu su i dobijeni izbori, da niko neće biti zaboravljen, da niko neće biti gladan, da će oni koji hoće da rade biti zaposleni. I ovde su najbolji studenti, stipendisti grada, savetnici gradonačelnika. Ne manji značaj ima i ulaganje u kulturu, čak sedam odsto iz gradskog budžeta. Za medijske projekte Šabac izdvaja 40 miliona dinara, iz budžeta od oko tri milijarde dinara, a poređenja radi Beograd sa budžetom od sto milijardi dinara dao je 80 miliona, i to medijima bliskim gradskoj vlasti.

Autor je novinar iz Šapca


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Beograd na vodi Šabac SNS

©2018 Netmark d.o.o.