Arhiva » Vesti » B92 12.01.2018

SAD deportovale još jednog pripadnika VRS zbog laganja

Sarajevo -- Bivši oficir Vojske Republike Srpske Jovo Asentić deportovan iz Čikaga u BiH zbog sumnje da je lagao američke imigracione vlasti o njegovoj ulozi u ratu u BiH.

B92 petak, 12. januar 2018.  |  Â Beta
B92: SAD deportovale još jednog pripadnika VRS zbog laganja

Kako je saopštila američka Služba za imigracije i strance (ICE), Asentić je u ponedeljak deportovan, preneli su danas mediji u BiH, dodajući da su američke vlasti 2006. godine otkrile da je on u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom rata u BiH devedesetih godina.

Nakon što su mu predočeni dokazi priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine, a odluka o njegovoj deportaciji doneta je u januaru 2016. godine.

On je osumnjičen da je tokom jula 1995. kao visoki oficir bio zadužen za blokiranje jednog od izlaza iz Srebrenice, tokom napada srpskih snaga na zaštićenu zonu pod kotrolom UN.

Sudija za imigraciju izjavio je da su Asentićeve lažne izjave "izuzetno ozbiljne", s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u SAD, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vreme rata u BiH.

U decembru 2017. vlada SAD optužila je Olivera Dragića (42) za imigracione prevare prošle godine, jer u pristupnim papirima za boravak u toj zemlji nije naveo da je učestvovao u ratu u Srebrenici 1995. godine.

Tužioci kažu da je Dragić, iz Barbertona u prigradskom mestu Akron, dao lažne izjave o svojoj ulozi u ratu 90-ih pri prijavljivanju statusa izbeglice u SAD.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Republika Srpska Sarajevo

©2018 Netmark d.o.o.