Arhiva » Vesti » B92 12.01.2018

UN: Nema druge reči za Trampa nego "rasista"

Ženeva -- UN oštro osudile i nazvale "rasističkom" izjavu američkog predsednika Donalda Trampa koji je afričke zemlje i Haiti nazvao "rupama".

B92 petak, 12. januar 2018.  |  Â Beta/AFP
B92: UN: Nema druge reči za Trampa nego "rasista"

"Ako se potvrdi, u pitanju je šokantna i sramna izjava predsednika SAD", rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava Rupert Kolvil. "Nema druge reči koja bi se mogla upotrebiti osim 'rasista'", dodao je on, a preneo Skaj njuz.

Tramp se navodno zapitao "zašto da ljudi poreklom iz vuko***ina dolaze u SAD", preneo je Vašington post. Komentar se odnosio, kako se veruje, na ljude sa Haitija i iz nekih afričkih zemalja.

Bela kucĚ�a nije negirala da je Tramp koristio vulgarne reči na sastanku sa članovima Kongresa a koji je bio posvećen pitanju imigracije.

Afrička unija saopštila je da je "iskreno uznemirena" izjavom predsednika tokom koje je upotrebio vulgarni rečnik kada je zapitao zašto bi SAD prihvatale više imigranata iz afričkih zemalja i Haitija.

"Imajući u vidu istorijsku realnost koliko je Afrikanaca stiglo u SAD kao robovi, ova izjava je u suprotnosti sa prihvaćenim ponašanjem i praksom. To je naročito iznenađujuće jer SAD ostaju globalni primer kako je migracija rodila naciju izgrađenu na snažnim vrednostima različitosti i prilika", rekla je za AP portparolka Afričke unije Eba Kalondo.

Ona je dodala da Afrička unija veruje da "izjava poput ove škodi globalnim vrednostima o različitosti, ljudskim pravima i uzajamnom razumevanju, koje delimo".

Opozicioni poslanik iz Gane Ras Mubarak pozvao je danas na bojkot SAD dok američki predsednik Donald Tramp ne napusti tu funkciju. Mubarak je rekao da treba poslati "snažnu poruku Trampu da je svet ujedinjen protiv njegove vrste politike, koja je zatucana, razorna i nezdrava".

"Što pre (Tramp) shvati da je Americi potreban svet i da je svetu potrebna Amerika, biće bolje svima nama", rekao je Mubarak.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.