Arhiva » Vesti » EurActiv 12.01.2018

Merkel obećava novi početak u Evropi

EurActiv petak, 12. januar 2018.  |  Beta, EURACTIV.rs Foto: Beta/A

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je 12. januara "novi početak" u Evropi pošto su njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska partija postigle načelni dogovor o novoj nemačkoj vladi. Dokument na 28 strana sadrži kompromisne pozicije o velikom broju pitanja, uključujući poreze, obrazovanje, zdravstvo.

"Svet ne čeka na nas, potreban nam je nov početak u Evropi", rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je dodala da će "Nemačka pronaći rešenja s Francuskom" vezano za predloge za "obnovu Evrope" koje je izneo predsednik Francuske Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka je rekla i da je za načelni dogovor bio potreban kompromis obe strane.

Posle 24-časovnih pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc je izjavio da će dogovor koji je postignut doprineti nemačkoj infrastrukturi, osnažiti porodice, škole, staračke domove i druge delove društva.

"Mislim da smo postigli izvanredne rezultate", rekao je Šulc.

Poslednji dan pregovora o formiranju koalicije na kojima je trebalo da se pokrenu osetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija bio je 11. januar. U pregovorima je učestvovao i Horst Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU), dugogodišnjeg koalicionog partnera CDU.

U završnom dokumentu, u koji je uvid imao AFP, posebno je predviđeno da buduća koaliciona vlada sarađuje sa Francuskom kako bi "ojačala" i "reformisala" zonu evra.

Takođe je postignuta saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na između 180.000 i 200.000, što su želeli konzervativci.

Kako prenosi agencija AP, dogovoreno je i da se na 1.000 mesečno ograniči broj bliskih rođaka kojima će biti dozvoljeno da se priključe migrantima u Nemačkoj sa statusom koji nije dovoljan za pun azil.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana treba da potvrde nadležni odbori CDU Angele Merkel i Socijaldemokratske partije.

Junker pozdravio kompromis oko vladajuće koalicije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je kompromis postignut u Nemačkoj između konzervativaca i socijaldemokrata oko formiranja koalicione vlade, ocenivči da se radi o "pozitivnom" i "konstruktivnom" doprinosu za budućnost EU.

"Potpuno sam zadovoljan", rekao je Junker na konferenciji za štampu u Sofiji, govoreći o delu sporazuma o Evropi postignutog između partije nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata.

"To je pozitivan doprinos, konstruktivan, orijentisan ka budućnosti", rekao je Junker posle sastanka predstavnika Evropske komisije u Sofiji povodom početka bugarskog šestomesečnog predsedavanja EU.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP


Objavljeno na sajtu euractiv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

EUR eksplodirao i raste i dalje

B92 petak, 12. januar 2018.

Pao dogovor: Na pomolu nova-stara vlada

Mondo petak, 12. januar 2018.

Merkel obećava nov početak u Evropi

Novi magazin petak, 12. januar 2018.

Načelan dogovor o formiranju nemačke vlade

Danas petak, 12. januar 2018.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.