Arhiva » Vesti » Kurir 12.01.2018

Da nas ledeni dani više nikad ne dočekaju nespremne: Srbi ove godine prave sebi novi ledolomac

Kurir petak, 12. januar 2018.

Država će ove godine sopstvenim novcem izgraditi specijalno plovilo "ledolomac" i za tu svrhu je obezbeđeno oko tri miliona evra.

U slučaju niskih temperatura i pojave leda, kao što je to bio slučaj početkom prošle godine, biće kao i tada, angažovani Mađarski i Rumunski ledolomci, ali i srpski ledolomac "Greben".

Nedimović u Skupštini: Za ledolomac 300 miliona iz budžeta

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u prethodnom periodu na redovne godišnje javne nabavke Republičke direkcije za vode, za usluge angažovanja ledolomaca na Dunavu, (u zoni od 1.333 do 1.170 kilometra kao i u zoni ušća Tise i Save u Dunav), niko nije javljao. Ranije je postojala ideja da se kupi najmanje dva ovakva broda, međutim, za sada je jedino izvesno da će domaća pamet praviti jedan ledolomac.

"Vlada je za 2018. godinu obezbedila finansijska sredstva od 300 miliona dinara za izgradnju jednog ledolomca. U tom smislu će u ovoj godini započeti postupak izgradnje specijalnog plovila, pre svega pokretanje postupka javne nabavke za projektovanje, tehničke kontrole dokumentacije, a na osnovu nje i postupak same izgradnje ledolomca", navode u ministarstvu. Cena projektovanja, izgradnje korita i opremanja ledolomca, dodaju, iznosi okvirno oko 3 miliona evra.

JOŠ JEDAN MAĐARSKI LEDOLOMAC KRENUO KA SRBIJI: Sledi proširivanje probijenog koridora

Što se tiče ledolomca ''Greben'', kažu, on je spreman, redovno se prati vremenska prognoza tako da za sada, napominju, nema potreba za angažovanjem.

"Odbrana od leda se proglašava ukoliko su usled stvaranja, pokretanja i nagomilavanja leda na vodotoku ugroženi objekti na vodotoku i priobalje", objašnjavaju u ministarstvu.

GREBENU STIŽE POJAČANJE U BORBI SA LEDOM: Za nabavku ledolomca izdvojeno 300 miliona dinara iz budžeta Srbije

U odbrani od leda u Srbiji prošle zime, ucestvovali su mađarski ledolomci, dva ledolomca na sektoru od zajednickog interesa i dva na sektoru od Plavne kod Vukovara u Hrvatskoj do Beograda.

Angažovanje mađarskih ledolomaca na Dunavu, u ovoj zoni, koštalo je 243.323 evra, a od ovog iznosa po osnovu dogovorene raspodele troškova, obaveza srpske strane je 60.831 evra. Takođe, za ledolomaca na delu Dunava nizvodno od Plavne do Beograda, u periodu od 18. januara do 12. februara prošle godine plaćeno je 284.451 evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ilustracija/Beta)

Kurir Autor: Kurir


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Budžet

©2018 Netmark d.o.o.