Arhiva » Vesti » Novi magazin 12.01.2018

Zaharova: Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije

Novi magazin petak, 12. januar 2018.  |  Beta

Izveštaj "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD", pripremljen je za Komitet za spoljne odnose američkog Senata, gornjeg doma Kongresa, i govori o "višegodišnjim i neprekidnim napadima" vlasti u Moskvi.

Na redovnoj konferenciji za novinare Zaharova je kazala da Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je "otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privrženost jačanju naše saradnje", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, saradnja sa Beogradom se odvija potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, uzimajući u obzir ceo spektar faktora koji utiču na situaciju u balkanskom regionu.

"Pri tom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja, i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto, mi smo zajedno sa srpskim partnerima otvoreni za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama".

Zaharova je navela da Kardinov izveštaj svedoči da takve prilaze "na žalost ne dele svi".

"Takvi pokušaji samo vode ka produbljivanju protivurečnosti i provociraju dodatne varnice", ocenila je ona, dodajući da je izveštaj nekorektan.

Izveštaj obrađuje uticaj Kremlja na 19 zemalja i govori o "metodi odbrane", a u zaključcima o Srbiji se navodi da je Srbija prepoznata kao ključna u regionu i da bi borba protiv "malignog uticaja Rusije" u ovom delu Evrope trebalo da otpočne upravo u Beogradu.

Rusija načelno odobrila zakon o stranim medijima

Ruski parlament je danas načelno odobrio zakon koji bi primorao neke novinare da se registruju kao strani agenti.

Zakon koji je prošao prvo čitanje u donjem domu dozvoljava vladi da označi pojedince koji "obavljaju funkcije medijskih servisa" kao strane agente. To je najnovija u nizu uzvratnih mera Rusije i SAD vezanih za medije koje finansiraju vlade.

Novi zakon izaziva zabrinutost da bi ruska vlada mogla da ga iskoristi protiv stranih dopisnika u Rusiji.

Spor oko medija je počeo u novembru kada je ruski državni medijski servis RT morao da se registruje kao strani agent u američkom ministarstvu pravde, na zahtev Vašingtona. U odgovoru, Rusija je usvojila zakon koji omogućava vladi da označava strane medije kao strane agente.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.