Arhiva » Vesti » Večernje novosti 12.01.2018

Junker: Ciljano ćemo raditi na proširenju od 2019. do 2024. godine

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da do kraja ovog manadata Komisije niko neće ući u EU porodicu jer nisu ispunjeni svi uslovi za to, ali tokom narednog mandata EK će da se radi na tome ciljano

Večernje novosti petak, 12. januar 2018.  |  Tanjug

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da do kraja ovog manadata Komisije niko neće ući u EU porodicu jer nisu ispunjeni svi uslovi za to, ali poručuje da će tokom narednog mandata EK svakako na tome raditi bliže i ciljano.

"Obaveza sledeće Komisije, od novembra 2019. do novembra 2024, biće da pogura zemlje članice i javno mnjenje u tom pravcu", poručio je Junker.

Junker i bugarski premijer Bojko Borisov još jednom su se složili da će pitanje približavanja Zapadnog Balkana Uniji biti evropski prioritet u narednom periodu.

"Zadovoljni smo što se bugarsko predsedavanje zauzima za pitanje Zapadnog Balkana i poklanja mu pažnju koje ono zaslužuje", poručio je Junker posle sastanka Evropske komisije i bugarskih zvaničnika u Sofiji.

Pročitajte još - Junker: Granični spor Hrvatske i Slovenije utiče na EU

Junker je najavio da će se u Sofiji 17. maja održati Samit Zapadnog Balkana i EU, a da će on tokom posete regionu, planirane za kraj januara, lično razmotriti očekivanja različitih igrača na Zapadnom Balkanu.

"Kada je ova Komisija počela sa radom ja sam rekao da neće biti moguće u toku njenog mandata primiti nove članice u EU. Pripreme nisu dovoljno odmakle da bismo to uradili. Ali tokom sledećeg mandata Evropske komisije svakako ćemo na tome raditi bliže i ciljano", poručio je predsednik Evropske komisije.

On je naglasio da je veoma je važno za Zapadni Balkan zadrži i ima potvrđenu evropsku perspektivu.

"U suprotnom postoji opasnost u ovom komlikovanom regionu Evrope da dođe do događja koji nas mogu vratiti u rane 90-te prethodnog veka, a to svakoko ne želimo", zaključio je Junker.

Pročitajte još - Srbija i Crna Gora bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025.

Premijer Bugraske Bojko Borisov dodao je da je približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU "jasna tema" za EU. On se složio sa stavom predsednika Junkera da je od ključne važnosti poboljšanje povezanosti na Zapadnom Balkanu.

"Ako im damo perspektivu, a najbezbednija perspektiva za EU je izgradnja infrastrukture na Balkanu - železnica, autoputevi, mostovi evropskih koridora 4, 8 i 10, što će sve osigurati povezanost, mislim da će to dovesti do veće kompeticije, više investicija, turizma i bolje kohezije među kulturama i građanima", poručio je Borisov iz Sofije.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka Evropske komsije i bugarske vlade poručeno je i da pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU neće uticati na kalendar pristupanja zemalja Zapadnog Balkna EU niti će EU smanjivati budžet namenjen izgradnji infrastrukture na Zapadnom Balkanu.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Evropska komisija Bugarska EU

©2018 Netmark d.o.o.