Arhiva » Vesti » Vesti online 12.01.2018

Amerika borbu protiv Rusije počinje u Beogradu

Polako počinje da se "diže prašina" zbog izveštaja koji se našao pred senatorima SAD.

Vesti online petak, 12. januar 2018.  |  Sputnjik

U izveštaju o "asimetričnim napadima Vladimira Putina na demokratiju", čitav odeljak je posvećen Srbiji. Radi se o tekstu pripremljenom za Senatov Komitet za spoljne odnose i govori o "višegodišnjim i neprekidnim napadima" režima Vladimira Putina i pokušajima da se uruše demokratija i vladavina prava u Evropi i SAD.

Suštinski navode se optužbe na račun rusije da se mešala u izborne procese u čak 19 zemalja, a među kojima je i Srbija koja se smatra ključnom u regionu i da bi borba protiv "malignog uticaja Rusije" u ovom delu Evrope trebalo da otpočne upravo u Beogradu.

Diplomata Vladislav Jovanović kaže za Sputnjik da ta inicijativa demokratskih senatora ima dve strane, jedna je okrenuta prema Srbiji, a druga prema Rusiji.

Prema Srbiji pokazuje da Amerika i inicijatori tog predloga Srbiju više gledaju kao objekat želja nego kao suverenu državu koja može samostalno da brine o svojim interesima i da određuje koja strana kad i koliko vrši nekakav ćudljivi maligni uticaj na nju. Što se tiče Rusije, ukazuje Jovanović, tu bi valjala da posluži ona narodna izreka - drž′te lopova, pošto ako se meri ruski uticaj u Srbiji sa uticajem Amerike i njihovih saveznika i organizacija, onda je to otprilike 1:100.

- Pregolem je dominirajući uticaj Amerike i zapadnih zemalja u Srbiji u odnosu na Rusiju. To se ogleda i u mešanju u izborne procese. Podsetimo da su se do 2000. Amerika i zapadne zemlje otvoreno mešale u izborne procese finansijski, politički, propagandno, informativno, i time su se još i hvalili. Da ne govorimo o drugim oblicima mešanja koji su nastavili kasnije - jasan je Jovanović.

- Što se tiče ostalih oblika njihovog prisustva to je posebno izraženo u često neodmerenim izjavama koje daju u odnosu na Srbiju gde se pokazuju otvoreni pokušaji uticaja na njene spoljnopolitičke stavove. Što se tiče nevladinih organizacija, i tu su takozvane prozapadne nevladine organizacije u ogromnoj nadmoći u odnosu na verovatno mali broj, čak zanemarujuće manji broj koje Rusija ima - kaže Jovanović za Sputnjik.

Prema tome, ukazuje on, ta inicijativa nije odraz neke iskrene želje za popravljanjem prisustva i uticaja Amerike u Srbiji, koliko jeste da se Srbiji vežu ruke i da se, ako je ikako moguće, potpuno istera svaki oblik uticaja Rusije u Srbiji, a time i na Balkanu.

Pojavljivanje tog izveštaja, prema mišljenju politikologa Dmitrija Evstafijeva, stručaka za Ameriku i Kanadu, znači da počinje novo zaoštravanje unutrašnje političke borbe unutar SAD. Savršeno je jasno, smatra taj politikolog, da Trampova administracija nije uspela da pobedi Demokratsku partiju u informacionom ratu, odnosno da demokrate koriste sve raspoložive resurse i mogućnosti kako bi optužili Trampa za to da je navodno izdao interese Amerike u međunarodnim okvirima.

- Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa - ukazuju demokratski senatori. Navodi se i da je, prema podacima Stejt departmenta, u Srbiji znatno povećan broj nevladinih organizacija i medija sa proruskim stavom.

Objektivno gledano, konstatuje Dmitrij Evstafijev, izveštaj odražava potpuno izmenjene odnose snaga u Evropi i konkretno na Balkanu, a to se najpre vidi kroz to kako ko vrši različite uticaje putem, na primer, nevladinih organizacija i medija koji deluju u novim formatima.

- SAD nemaju više taj neprikosnoveni primat i to ih užasno brine i plaši. Ovaj izveštaj oslikava ono što misle američke elite i establišment. Druga je stvar što se sve rečeno pretvara u opštu antirusku histeriju, što je veoma, veoma opasno - konkretan je Evstafijev.

Američka spoljna politika prema Srbiji veoma detaljno je formulisana i demonstrirana još 1999, smatra i Dmitrij Evstafijev, kad je putem vojne intervencije, odnosno bombardovanja, Kosovo odvojeno od Srbije.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vladimir Putin Rusija

©2018 Netmark d.o.o.