Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

Bogdan Mitrović stigao kući u Međulužje

Bogdan Mitrović, koji je 28. avgusta uhapšen na Kosovu i Metohiji, posle puštanja na slobodu sinoć je stigao kući u selo Međuložje, kod Mladenovca.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Tanjug

Mitrović, koji je oslobođen u petak, po dolasku kući zahvalio je svima koji su doprineli da bude pušten na slobodu, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću, koji se, kako je rekao, istinski i "kao lav" bori za Kosovo.

On je rekao i da se u zatvoru našao "ni kriv ni dužan".

"Nikome nikada nisam ništa ukrao, a ođednom da postanem zločinac. Bilo mi je krivo, i to pred porodicom", rekao je Mitrović dodajući da mu je u pritvoru pored birge za porodicu na pameti stalno bilo i Kosovo.

Kaže i da ne može da se požali na pritvor Euleksa, i da su bili prema njemu korektni.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić poželeo je dobrodošlicu Mitroviću posle 137 dana provedenih u pritvoru na Kosovu gde je bio odvojen od porodice koja je, kako je rekao, uzor i ponos celoj Srbiji.

"Vi ste za ponos, i vi ste se i kao junak i kao lav borili za sve nas time što nikada niste odustali od vaše kuće i vašeg imanja na Kosovu i Metohiji i vašim ste primerom pokazali da je to za vas svetinja, kao što je ova porodica za vas svetinja. Tako je i crkva u koju ste išli u Mušutištu da obiđete vaša svetinja i mi se ponosimo vama Bogdane i dobro nam došli kući još jednom", rekao je Đurić.

Mitrovićev advokat Dejan Vasić izjavio je da je njegovo oslobođenje samo, kako je rekao, jedan deo borbe.

"Tek nam predstoji da iz kuće i njegovog imanja izbacimo tog čoveka koji ga je nepravedno optužio i da se porodica Mitrović vrati u svoje selo, da se vrate crkvi koju su izgradili i da se vrate svojim ognjištima dedovskim", rekao je Vasić.

Mitrović je uhapšen 28. avgusta prošle godine u Mušutištu, tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu Crkvu Svete Bogorodice u tom mestu.

Njegov advokat Dejan Vasić je tada saopštio da je Mitrović uhapšen na osnovu izjave jednog čoveka.

Prijavio ga je, rekao je Vasić, komšija Dželjadin Sadikaj, koji je zadužen za povratak raseljenih Srba u opštini Suva Reka.

Dalibor Jevtić: Dobra vest, ali nema garancija da se neće ponoviti

Ministar za zajednice i povratak kosovske vlade Dalibor Jevtić izjavio je za RTS da je puštanje Bogdana Mitrovića na slobodu dobra vest i signal da ne treba odustati, ali i napomenuo da nema garancija da ovakvih hapšenja više neće biti.

- Znali smo od prvog trenutka da Bogdan nije ni za šta kriv i čestitam mu na slobodi. Ovo je od početka godine najsrećnija vest - rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, Mitrovićevo puštanje na slobodu je dobra vest u jeku inicijative za povratak u Mušutište.

- Ovo je dobar signal da ne treba odustati. Nema garancija da ovakvih hapšenja više neće biti, ali mi radimo na tome da se takve stvari u budućnosti izbegavaju - istakao je Jevtić.

On je rekao da se mora prestati sa ovakvim vidovima poruka onima koji žele da se vrate na Kosmet.

- Dešavanja u opštini Istok unose strah među ljude koji tamo žive. Mora da se uradi više na zaštiti ne samo povratnika, nego svih koji zive na KiM. Oni koji su činili zločine treba za to da odgovaraju, ali oni nizašta nisu krivi treba da imaju mogućnost da se vrate na svoja ognjišta. Mislim da će ovo biti pozitivan signal i poruka za Srbe iz Mušutišta - napominje Jevtić.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Bogdan Mitrović ponovo sa porodicom

RTS subota, 13. januar 2018.

Mitrović stigao kući u Međuložje kod Mladenovca

Dnevnik subota, 13. januar 2018.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.