Arhiva » Vesti » Danas 13.01.2018

Diković: Potreban nam je PVO sistem

Danas subota, 13. januar 2018.  |  Piše: FoNet Piše: K. Živanović

U ovom trenutku je rano govoriti o konkretnom rešenju, jer se razmatra više sistema, a ne samo S-300, ali smo jasno kazali da nam je potrebno oružje koje može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara.

To je izjavio za RTS načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Prema njegovim rečima, na planove razvoja Vojske Srbije utiče aktuelna situacija u međunarodnim odnosima.

U intervjuu za emisiju "Dozvolite...", Diković je rekao da će, osim stalnih zadataka, vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja, a posebna pažnja posvetiće se izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smeštaj borbene tehnike.

Govoreći o unapređenjima operativnih sposobnosti vojske, načelnik Generalštaba je istakao više primera u ovoj godini.

Nastavićemo sa realizacijom projekta "1.500" i "1.500 plus". Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost, objasnio je Diković i dodao da će se unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz Erbasovog programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17, istakao je Diković.

Napomenuo je da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Komentarišući greške u reformi sistema odbrane do 2012. godine, Diković je rekao da te događaje ne treba posmatrati van konteksta dešavanja, kao i da ne misli da je sposobniji od svojih prethodnika.

Imali smo mi vrsne generale na čelu vojske, Ojdanića, Pavkovića, Krgu, Miletića i da ne nabrajam dalje. Sve su to vrsni generali koji su, siguran sam, radili najbolje moguće u datim uslovima, istakao je Diković.

On je ukazao da su u tom periodu ključne odluke donete van vojske i poštovanja struke, a "uz prisustvo mentora" koji su imali odlučujuću ulogu u opremanju, organizaciji i sastavu vojske, kao i da je zapostavljeno razijanje nacionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Novac od prodaje naoružanja koje je postalo višak posle rasformiranja jedinica, i to u velikim količinama, najvećim delom nije potrošen za modernizaciju i za vojsku, kao što je tada saopštavano, već je sve otišlo na drugu stranu, objasnio je načelnik Generalštaba.

Dodao je i da vojska danas pokušava da ispravi te greške i da u tome ima veliku podršku vrha države.

Diković je podsetio da je u tom periodu bilo i pozitivnih stvari i izdvojio razvoj baze "Jug" kod Bujanovca i ustupanje kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" za stanove za pripadnike vojske.

Komentarišući medijske napise o nabavci raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, a razmatra se koji su sistemi najbolji za konfiguraciju teritorije Srbije i za efikasnost.

Naravno da se razmatraju i sistemi S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme, objasnio je Diković i dodao da još nije vreme da se govori o konkretnom rešenju.

Diković je zahvalio Rusiji na donacijama u naoružanju i objasnio da će 30 tenkova T-72S biti raspoređeno u oklopno-mehanizovane jedinice, a 30 oklopnih vozila BRDM u izviđačke jedinice.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Ljubiša Diković RTS

©2018 Netmark d.o.o.