Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.01.2018

Potpisan protokol o saradnji Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici i SNP-a

U Srpskom narodnom pozorištu juče je potpisan Protokol o saradnji između najstarijeg našeg profesionalnog teatra i Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici.

Dnevnik subota, 13. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

Protokol su, u ime ovih pozorišnih kuća, potpisali v.d. upravnika SNP-a Zoran Đerić i direktor prištinskog Narodnog pozorišta Predrag Radonjić. Ovakve prilike nisu česte, zato su više nego svečane, i imaju istorijski značaj, jer povezuju naše dve kuće, istakao je juče Zoran Đerić, potpisujući ovaj protokol o dugoročnoj umetničkoj poslovno-tehničkoj saradnji, koji podrazumeva razmenu predstava, ali i zajedničke projekte.

„Krajem decembra smo sa našom predstavom “Tri lica samoće” već bili gosti Narodnog pozorišta iz Prištine i izveli je u Gračanici i Zvečanu. I iskustva su bila izuzetno povoljna. Nadam se da ćemo nastaviti vrlo brzo s uzvratnom posetom, a u februaru očekujemo da vidimo predstavu “Razvojni put Bore Šnajdera” Narodnog pozorišta iz Prištine na našoj sceni“, najavio je Đerić.

Poklon kćerke maestra Toplaka

Susret sa novinarima Zoran Đerić je iskoristio i da se javno zahvali Slavici Grujić, kćerki maestra Imrea Toplaka, dugogodišnjeg dirigenta SNP-a, koja je ovoj kući poklonila neke njegove stvari. „Kćerka Imrea Toplaka odlučila je da nam pokloni kompletnu nototeku svog oca i njegov polukoncertni klavir, tako da ćemo već od danas imati priliku da to koristimo, ne samo kao ukras, nego i u našim programima, korepeticijama. Želim da joj se javno zahvalim na ovakvom gestu i poklonu koji je dala Srpskom narodnom pozorištu”, naglasio je Zoran Đerić.

Smatrajući da je ovo veoma značajan trenutak za prištinsko Narodno pozorište, njegov direktor Predrag Radonjić je napomenuo da će im ovaj protokol omogućiti da predstave svoj rad u ovoj sredini.

„Mislim da je uspostavljanje saradnje sa Narodnim pozorištem u Beogradu i sa SNP-om velika stvar za naše pozorište, kao i za ove dve institucije, i da će kulturni mostovi koje na ovaj način gradimo, i razmena kulturnih sadržaja, biti od velikog značaja za sve“, istakao je Predrag Radonjić, dodajući da je njihov doček i odnos kakvo je pokazalo SNP u ovoj prilici bio izuzetan.

Predsednik Upravnog odbora SNP-a Selimir Radulović je naglasio da Narodno pozorište iz Prištine sa sedištem u Gračanici može uvek očekivati svaku vrstu saradnje i razumevanja koje će imati u ovom teatru.

N. P-j.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Razmene predstava i produkcija

Danas subota, 13. januar 2018.

Ključne reči

Pozorište Priština SNP

©2018 Netmark d.o.o.