Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

Puđdemon ne može da vodi Kataloniju iz Brisela

Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je mogućnost da bivši predsednik Katalonije Karles Pudžđemon ponovo vodi vladu ove pokrajine iz Brisela

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  Tanjug

MADRID, - Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je danas mogućnost da bivši predsednik Katalonije Karles Pudžđemon ponovo vodi vladu ove pokrajine iz Brisela i saopštila da će svaki takav pokušaj osporiti pred sudom.

"Parlamentarna pravila su veoma jasna", rekao je portparol vlade Inigo Mendes de Vigo na nedeljoj konferenciji za štampu, dodajući da je Puđdemonovo vođenje katalonske vlade iz Brisela nerealno i da je protivno zdravom razumu, prenosi Rojters.

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su u sredu dogovor da ponovo izaberu Puđdemona za regionalnog lidera, kasnije ovog meseca, izjavio je danas portparol Puđdemona, koji nije imenovan.

Puđdemon, lider političke platforme "Zajedno za Kataloniju", postigao je u utorak o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske levice, koja je nadležna za poslove partije dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na ''El Pais''.

PROČITAJTE JOŠ - Puđdemon se neće vratiti?

Sednica novog katalonskog parlamenta zakazana je za 17. januar.

Puđdemon, koji je pobegao u Belgiju kako bi izbegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi ''El Pais''.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smenio Puđdemona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost posle referenduma u oktobru prošle godine.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Katalonija Madrid Brisel

©2019 Netmark d.o.o.