Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

Vašington upozorava američke putnike na moguće nemire na severu Kosova

Stejt department upozorio je sve američke građane koji nameravaju da idu na Kosovo, posebno na sever - u Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da budu oprezni, objavila je u novom obaveštenju za putovanja američka ambasada u Prištini

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  Beta

Stejt department upozorio je sve američke građane koji nameravaju da idu na Kosovo, posebno na sever - u Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da budu oprezni, objavila je danas u novom obaveštenju za putovanja američka ambasada u Prištini.

Ambasada je prenela upozorenje Stejt departmenta u kome se od američkih državaljana koji žele da idu na Kosovo traži dodatni oprez zbog mogućih nemira, ali se i u upozorenju pominju i teroristički napadi.

PROČITAJTE JOŠ: Kosovski političari u panici zbog Specijalnog suda

"Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Napadi mogu nastati sa malo ili bez ikakvog upozorenja. Ciljevi mogu biti turističke lokacije, stanice, pijace, tržni centri, hoteli, klubovi, restorani, mesta bogosluženja, parkovi, sportski i kulturni događaji, obrazovne ustanove, aerodromi i druge javne površine", navodi Stejt department.

PROČITAJTE JOŠ: EU poziva parlament KiM da odbaci inicijativu o ukidanju specijalnog suda; Haradinaj: Moramo slušati parlament; Poslanik: Prevarili su nas

U upozorenju se dodaje da se "politički motivisano nasilje javlja širom Kosova".

Ambasada je dodala da je upozorenje objavljeno kako bi pomogli građanima SAD da dođu do važnih informacije o bezbednosti, da znaju da treba da izbegavaju demonstracije, da se drže mesta kojih se drže i ostali "zapadnjaci".

Na sajtu je navedeno da tenzije među zajednicama na severu Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Saveti za putovanje imaju nekoliko nivoa, daju opis rizika, pružaju jasne korake koje treba preduzeti.

Između ostalog, ta uputstva sadrže i informacije o demonstracijama, trendovima kriminala i događajima.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.