Živković i Janjušević: RTS i REM bez odgovora na zahtev opozicije

Beta 14.01.2018

Predstavnici opozicije još nisu dobili odgovor na zahteve kojima su od Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zatražili da počnu da poštuju zakon i medijske standarde, izjavili su danas lider Nove stranke Zoran Živković i funkcionerka pokreta Dveri Marija Janjušević.

"Ćutanje je odgovor, tako su procenili", rekao je Živković za televiziju N1, dok je Janjuševićeva ocenila da "RTS i REM ne smeju da reaguju".

Predstavnici 13 opozicionih stranka 12. januara predali su zahteve RTS-u i REM-u, kojima su tražili "istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu i upotrebu zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja".

"Informativni program RTS-a, pretvoren je u lični marketnig SNS-a", ocenila je Marija Janjušević za N1 i kao primer navela da nije pozvana u emisiju "Upitnik" u kojoj je predsednica parlamenta Maja Gojković govorila o fizičkom obračunu sa poslanicima Dveri.

Ona je rekla da na RTS-u ima profesionalnih novinara, ali da je problem što oni rade kako zahteva urednik.

Živković je kazao da osim u negativnom kontekstu, on nikada nije pozvan da gostuje na javnom servisu koji po njegovoj oceni treba da odluči "da li će biti deo informativnog dela društva ili malo boljeg rijalitija".

Prema njegovim rečima, poražavajuće je što je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević nekada bio deo borbe za slobodne medije, a sada je postao izvršilac volje predsednika države i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Upitan zašto, ukoliko imaju dokaze, ne tuže RTS i REM, Živković je odgovorio da je to nemoguće u "državi u kojoj je sudstvo gore od javnog servisa".

"Postoji kraći put do te prave, a to je da dođe neka nova vlast", poručio je Živković.

Govoreći o predstojećim izborima u Beogradu, Živković je kazao da je pregrupisavanje završeno i da oni na izbore izalaze u kolaciji sa Demokratskom strankom i grupama građana, a da očekuju da im se za dan ili dva javi Socijaldemokratska stranka.

Janjušević je navela da je za njih najvažnije da se ne prave koalicije sa SNS i dodala da će Dveri uskoro odlučiti o pozivu pokreta Dosta je bilo o zajedničkoj koaliciji na beogradske izbore.

"Ključna tačka DJB i Dveri su borba protiv korupcije, kriminala i partokratije", rekla je Janjušević i ocenila da je sada istorijski trenutak da se prekine nasilje SNS i da je zadatak opozicije da građane oslobode straha ko će posle Vučića voditi državu.

(Beta, 01.14.2018)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »