Arhiva » Vesti » Glas Zapadne Srbije 14.01.2018

Čuvaju uspomene na varoš koje nema

Glas Zapadne Srbije nedelja, 14. januar 2018.

Nova Varoš - Sa zidova u domovima Mile Korunović Delić (1947) iz Beograda i njenog brata Predraga Peda Korunovića (1950) u Novoj Varoši - gledaju preci.

U ramovima i albumima starostavne slike, a u rodoslovu, ispisanom krasnopisom "po kazivanju i znanju" njihove majke Smiljke - porodično stablo loze Kulića i grane onih sa kojima su se orodili. Čeljad greju i uspomene i slike varoši koje nema...

U zbirci građe koju ne može zaobići buduća monografija ili izložba starina, posebno mesto zauzimaju porodične fotografije Radenka Kulića (1884-1964), trgovca i vlasnika prvog hotela.

Kulići su starinom od Pive i ovamo se doselio Jovo, hadžija. Na kamenom belegu, "krstašu" na varoškom groblju, za večni spomen uklesano je da je bio trgovac, poživeo 65 leta i umro 12. aprila 1828. godine. Kulića han, konačište i mesto susreta trgovaca, imao je više od 150 godina, kada se od starosti srušio 1944.

"Kulića hotel, prekoputa hana, deda Radenko je podigao 1932. godine, na mestu sadašnje upravne zgrade komunalaca. Hotel je osveštan uz veliku svečanost i besedu prote Javstatija Karamatijevića, dedinog ratnog druga. Za tadašnje prilike hotel je bio luksuzno opremljen: sa četiri sale, kadama i bilijarom, pored ostalog, a na posuđu i posteljini, nabavljenim u Sarajevu, bio je ugraviran monogram RK. Varoš je bila gospodstvena", kazuje Mila Korunović Delić.

U plamenu ratnog vihora, u igri sudbine i života, nestalo je sve što su imali Kulići. Nemačka jedinica je, kako podseća Pedo Korunović, 20. oktobra 1943. godine zapalila hotel, posle sukoba sa četnicima, koji su držali grad.

"U pepeo se na zgarištu hotela i obližnje porodične kuće pretvorio imetak, uspomene, ratno ordenje i spomenice dede Radenka iz Drugog balkanskog i Prvog svetskog rata, iz koga se vratio sa sedam rana, pa tapije, priznanja za dobrotvorni rad. Ovo slika i dokumenata, što je do danas sačuvano, dobili smo od rodbine - porodica Đeković, Zorić, Ratković..." priča Mila.

Pretke ne daju zaboravu, Predrag Korunović i Mila Delić, foto: Novosti/D. Gagričić

Brinući o korenima i svedočanstvima prohujalog vremena, što je porodična tradicija, Mila nastoji da sa naslednicima od zuba vremena sačuva i staru kuću pradede Jevrema, podignutu 1900. godine na Zebinovcu. Kuću krasi niz specifičnih arhitektonskih rešenja i graditeljsko umeće, počev od drvenih ukrasa, do nameštaja, pokućanstva i peći dopremljenih iz Soluna.

Deca su nam u svetu, pa želimo da, pored fotografija ustupljenih Biblioteci, deo vrednih stvari poklonimo muzeju rodnog grada za etnografsku izložbu, koja bi bila dopunjena predmetima i eksponatima i iz ostalih starinskih kuća. U Varoši su zaborav i nemar dugo carovali, malo je starina sačuvano!

Kulića han, 150 godina konačište i stecište trgovaca, privatna arhiva via Novosti

PETAO NA ZGARIŠTU

Prvo jutro posle nemačke paljevine hotela i kuće, komšija i nekadašnji sluga Kulića, Mujo Vefić, banuo je u dvorište pogorelca Radenka sa džakom brašna na ramenu i petlom u naručju. Svi su u okolini znali da je komšija doneo ono što je imao. Pevac je oglašavao početak kućenja i života na novom ognjištu, a narod pripovedao kako je Radenko pomagao sirotinji i slugama, često i krišom od čeljadi. Za nauk mlađima, podsećalo se: iza ljudi ostaje samo ono dobro što učine.

Novosti/D. Gagričić


Objavljeno na sajtu glaszapadnesrbije.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Familija Kulić - Čuvaju uspomene na varoš koje nema

Večernje novosti nedelja, 14. januar 2018.

Ključne reči

Nova Varoš

©2018 Netmark d.o.o.