Izvor: Dnevnik arhiva vesti 14.01.2018

Kako prevazići fobiju od mačaka

Dnevnik 14.01.2018
Najpoznatiji strah na svetu je klaustrofobija ili strah od zatvorenog, skučenog prostora, zatim sledi akrofobija ili strah od visine, detofobija-strah od zubara, zoofobija- strah od životinja. I negde je logično bojati se opasnih životinja, ali mnogo… »

Novo naselje - grad u gradu, il ga voliš ili ne

Dnevnik 14.01.2018
U nameri da popravi strukturu Satelita, koji je imao sve karakteristike radničkog kvarta, te da ga poveže s Telepom, nastalo je naselje po meri čoveka, sa stanovima koji će obezbediti kvalitetan i funkcionalan život na periferiji. Iako od 1992… »

Somborci svoje velikane u bronzi ovekovečili

Dnevnik 14.01.2018
Nedavno postavljanje i otkrivanje spomenika jednom od najvećih pripovedača i rodoljubivih srpskih pesnika Veljku Petroviću u njegovom rodnom Somboru je samo naglasilo sklonost žitelja ove varoši da za buduća pokoljenja ostave u bronzi legat o… »

Stojan Novaković i Dubrovnik

Dnevnik 14.01.2018
Navršava se 175 godina od rođenja Stojana Novakovića (1842-1915), slavnog srpskog naučnika, književnika, političara i državnika. Tokom više od pet decenija njegovog veoma razuđenog i plodotvornog rada, Novaković je dao veliki doprinos mnogim… »

Iza izloga: Jednom, kad se dasa opusti

Dnevnik 14.01.2018
Ok, bila je Nova godina, bio je i vatromet, bili su i pokloni, i želje, i prskalice... Bili i, kako to obično biva, prošli. Sad još samo da prođe ovaj „najduži“ mesec u godini; da nekako „prebacimo“ januar i da se polako, ali sigurno… »

Eksperiment osnovnog prihoda greje maštu Evropljana

Dnevnik 14.01.2018
Jedna ideja kola Evropom - ili je to možda bauk komunizma? - ideja o osnovnom prihodu. Zvuči kao Marksov „Komunistički manifest” iz 1848, ali u više dobrostojećih država Evrope je stavljena na politički meni i čini se da čak ni krupni… »

Kazuo Išiguro: Patos smirene ironije

Dnevnik 14.01.2018
Književni časopis “Polja” nedavno je objavio intervju sa poznatim englesko-japanskim piscem, nobelovcem Kazuom Išigurom. U ovom razgovoru koji je prevela Nataša Kampmark, pisac se osvrće na godine mladosti i svoja prva umetnička interesovanja… »

Isprepletene staze nauke i sporta Senke Bajić

Dnevnik 14.01.2018
Svetska šampionka u mauntinbordu, pametna, lepa, talentovana i mlada Senka Bajić dobila je specijalno priznanje “Dnevnika” kao jedna od najboljih sportista Vojvodine u prošloj godini. „Nagrada je došla neočekivano, jer kod nas ovaj sport još… »

Počela podela turističkih vaučera za 2018.

Dnevnik 14.01.2018
Akcija dodele turističkih vaučera u vrednosti od pet hiljada dinara nastavlja se i ove godine, a po prvi put u odnosu na protekle tri godine od kada se na ovaj način želi podstaći razvoj domaćeg turizma biće uključeni i gradovi Niš i Kragujevac… »

Iz Japana, s ljubavlju (2): Opasnost, čuvajte se kajtova!

Dnevnik 14.01.2018
Plaža u Tokiju izgleda fantastično, bar meni. Zaliv zatvaraju veštačka ostrvca koja su tu nasuta dok je još Japan pokušavao da spreči Komodora Perija da uplovi u prestonicu i prisili je da se otvori svetu (što se svejedno desilo). Među njima je i… »