Arhiva » Vesti » Kurir 14.01.2018

Joksimovićeva uoči sutrašnje posete japanskog premijera: Srbija jedina zemlja van EU u koju dolazi Šinzo Abe

Kurir nedelja, 14. januar 2018.

Srbija je jedina zemalja koja nije članica Evropske unije, a koju će u sklopu svoje petodnevne evropske turneje posetiti japanski premijer Šinzo Abe, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ona je istakla da je sutrašnja poseta japanskog premijera Srbiji od izuzetnog značaja, s obzirom na činjenicu da je Japan članica G7, treća svetska ekonomska sila, a i da se u međunarodnim odnosima posmatra kao država koja ima veliki uticaj.

DOBAR SIGNAL DA SE RAČUNA NA SRBIJU: Japanski premijer Šinzo Abe u ponedeljak stiže u Beograd

Podsetila je da je Japan od 2001. do danas donirao Srbiji više od 500 miliona evra, i da je za razliku od drugih donatora vodio računa o svojim donacijama, a kao primer navela je japanske gradske autobuske koji su, kako kaže, jasno označeni i za koje postoji pravilo da svako jutro moraju biti čisti.

Navodi da je Japan tehnološki razvijena zemlja, te da su neke od japanskih kompanija već prisutne na našem tržištu, a među njima je "Panasonik" i podsetila da je japanska kompanija za proizvodnju kablova za automobile "Jazaki" prosle godine otvorila svoju fabriku u Šapcu.

UME I SA PUTINOM I SA TRAMPOM: Ko je Šinzo Abe, japanski premijer koji je ponovo dobio većinu?

Kako je istakla, njihova predviđanja su da će ta kompanija dostići izvoz od 120 miliona evra i obezbedi posao za 1700 radnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Pink/Foto: Fonet, EPA)

Kurir Autor: Kurir


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srbija jedina zemlja van EU koju će Abe posetiti

Dnevnik nedelja, 14. januar 2018.

©2018 Netmark d.o.o.