Arhiva » Vesti » RTV 14.01.2018

Srbija jedina zemlja van EU koju će Abe posetiti

BEOGRAD - Srbija je jedina zemalja koja nije članica Evropske unije, a koju će u sklopu svoje petodnevne evropske turneje posetiti japanski premijer Šinzo Abe, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

RTV nedelja, 14. januar 2018.  |  Tanjug
RTV: Srbija jedina zemlja van EU koju će Abe posetiti

Gostujući na televiziji Pink, ona je istakla da je sutrašnja poseta japanskog premijera Srbiji od izuzetnog značaja, s obzirom na činjenicu da je Japan članica G7, treća svetska ekonomska sila, a i da se u međunarodnim odnosima posmatra kao država koja ima veliki uticaj.

Podsetila je da je Japan od 2001. do danas donirao Srbiji više od 500 miliona evra, i da je za razliku od drugih donatora vodio računa o svojim donacijama, a kao primer navela je japanske gradske autobuske koji su, kako kaže, jasno označeni i za koje postoji pravilo da svako jutro moraju biti čisti.

Navodi da je Japan tehnološki razvijena zemlja, te da su neke od japanskih kompanija već prisutne na našem tržištu, a među njima je "Panasonik" i podsetila da je japanska kompanija za proizvodnju kablova za automobile "Jazaki" prošle godine otvorila svoju fabriku u Šapcu.

Kako je istakla, njihova predviđanja su da će ta kompanija dostići izvoz od 120 miliona evra i obezbedi posao za 1.700 radnika.

Takođe, ističe Joksimović, japansko-francuski konzorcijum dobio je na tenderu deponiju Vinča i najavio ulaganja vredna 300 miliona evra, a Srbija je potpisala sa Japanom i Sporazum o realizaciji jenskog kredita koji se odnosi na Termoelektranu "Nikola Tesla".

"To su ozbiljni pomaci koji bi trebalo da se realizuju tokom 2018. godine", naglašava Joksimović.

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić, upitan da li će tokom Abeove posete biti potpisani neki sporazumi, kaže da će Ministarstvo za evropske integracije potpisati sporazum sa japanskom Agencijom "Džajka", koja je u Srbiji prisutna već dve decenija i koja će nastaviti tehničku podršku, a sporazum će se odnositi, ističe, o slanju japanskih volonetra.

On smatra da je japanski premijer u sklopu svoje turneje odabrao baš Srbiju, jer se naša zemlja pokazala kao stabilna, ali i da su se napori naše politike oko privlačenja stranih investicija isplatili.

"Pomogle su dosta i japanske kompanije, koje su dosta uložile u Srbiju, i koje su dale pozitivne signale da sa ulaganjem nastave i druge kompanije iz Japana", ocenjuje Glišić.

Ističe da je reč o istorijskoj poseti, koja će, kaže, biti odskočna daska za naše dalje odnose.

Dragan Milenković, osnivač Srpsko-japanskog društva, kaže da srpskom narodu japanska kultura i nije toliko strana, navodeći da je prevedeno, ali i napisano mnogo knjiga o Japanu, da je suši pronašao svoj put do Evrope, ali i da su njihove borilačke veštine kod nas već godinama popularne.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.