Arhiva » Vesti » Vesti online 17.01.2018

Mađarska uvodi zakon "Zaustavimo Soroša"

Mađarska uvodi nove zakone o oporezivanju i mogućem sankcionisanju mađarskih grupa koje pomažu ilegalne migracije i za to dobijaju sredstva iz inostranstva, saopštila je danas mađarska vlada, koja je set zakona nazvala "Zaustavimo Soroša".

Vesti online sreda, 17. januar 2018.  |  Vestionline

Takve grupe će morati da se registruju u sudovima i da plate porez od 25 odsto na sredstva dobijena iz inostranstva, izjavio je mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter, prenosi AP. Grupe koje se ne registruju, a za koje vlasti smatraju da pomažu ilegalnim migrantima, mogle bi da budu novčano kažnjene.

Mađarska vlada, inače, optužuje američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša za izazove koje Mađarskoj donose migracije, delimično zbog toga što on finansira grupe koje se zalažu za prava izbeglica.

Pinter je, ne pominjući imena, kao primer naveo da je neimenovana osoba ili grupa migrantu u Beogradu dala mobilni telefon koji sadrži mape i druge informacije "koje pokazuju put za Evropu".

Uz to, mogli bi biti izdati i ograničavajući nalozi protiv mađarskih građana za koje se smatra da "organizuju ilegalne migracije", a koji bi bili primenjeni u zoni od osam kilometara od šengenske granice Mađarske. Strancima za koje se utvrdi da pomažu ilegalnim migrantima mogao bi da bude zabranjen ulazak u Mađarsku, rekao je Pinter.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač izjavio je da se očekuje da mađarske nevladine grupe "koje imaju veze sa ilegalnim migrantima ili pitanjem migracija slede zakon i vlastima naznače... da se bave tim aktivnostima".

Novi zakoni neće se primenjivati na, na primer, verske dobrotvorne grupe ili Crveni krst, koji raspodeljuju hranu, lekove i druge vrste pomoći migrantima.

- Pružanje pomoći nije isto što i aktivno učešće u nečijem ilegalnom prelasku granice - zaključio je Kovač.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.