Arhiva » Vesti » B92 18.01.2018

Severna Koreja organizuje vojnu paradu uoči ZOI

Seul -- Severna Koreja priprema veliku vojnu paradu za dan pred otvaranje Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji sledećeg meseca, uprkos sportskom detantu sa Seulom.

B92 četvrtak, 18. januar 2018.  |  Â Beta
B92: Severna Koreja organizuje vojnu paradu uoči ZOI

Pjongjang je prošle godine izazvao zabrinutost međunarodne zajednice brojnim raketnim i jednom nuklearnom probom, ali je prihvatio da učestvuje na ZOI u Pjongčangu koje se otvaraju 9. februara i da severnokorejski sportisti na ceremoniji otvaranja prodefiluju zajedno sa svojim južnokorejskim kolegama.

Ipak, agencija Jonhap prenosi da je Severna Koreja, koja vojnim paradama proslavlja razne vrste bitnih datuma, zakazala za 8. februar paradu povodom 70 godina od osnivanja svoje vojske.

Na toj paradi blizu Pjongjanga učestvovaće, prema Jonhapu, oko 12.000 vojnika praćenih artiljerijom i raznim naoružanjem,

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je odbilo da komentariše "pitanja vezana za vojnu obaveštajnu službu". Godišnjice koje se u Severnoj Koreji proslavljaju variraju od godine do godine.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je 15. aprila 2017. nadgledao spektakularnu demonstraciju naoružanja svoje zemlje, uključujući i interkontinentalnu balističku raketu, u čast 105. rođendana njegovog dede i osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Kim je proslavu 70. godišnjice osnivanja vojske najavio u novogodišnjem govoru, u kom je pozvao vojnike da "organizuju vojne vežbe kao prave bitke".

Takođe, u tom govoru je pružio ruku Seulu i predložio učešće na ZOI. Seul i Pjongjang su ponovo otvorili crvenu telefonsku liniju posle dve godine tišine i odlučili da na ZOI imaju zajedničku reprezentaciju u hokeju na ledu.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.