Arhiva » Vesti » Novi magazin 18.01.2018

Nevreme odnelo sedam života u severnoj Evropi, haos u saobraćaju

Železnički saobraćaj je u potpunom prekidu danas u Nemačkoj i Holandiji i mnogi avioni su prizemljeni zbog oluje u kojoj je do sada stradalo sedam osoba na severu Evrope.

Novi magazin četvrtak, 18. januar 2018.  |  Beta

Nemačka železnica "Dojče ban" (Deutsće Bahn) je prekinula sav saobraćaj na glavnim trasama, vozovi ili ne izlaze iz garaža ili se zaustavljaju na stanicama na svom putu, rekao je portparol železnice za Frans pres i dodao da se očekuje da će ta mera trajati najmanje ceo dan danas.

Oluja Friderike je prvo paralisala železnički saobraćaj na zapadu zemlje i zatim je krenula ka istoku sa vetrovima jačim od 140 kilometara na sat danas popodne, saopštila je meteoroločka služba. Naleti vetra dostizali su do 203 kilometara na sat u centralno planinskom masivu Harc.

Prethodno je oluja koja je došla sa Severnog mora izazvala velike poremećaje u Holandiji gde su vozovi i dalje zaustavljeni, kao i u Belgiji. Brzi voz Talis koji povezuje Francusku, Belgiju, Holandiju i Nemačku je u prekidu.

Prekid železničkog saobraćaja izazvao je pravi haos danas popodne u Holandiji, gde su mase blokiranih putnika tražile način da se prevezu uz poremećen i autobuski i tramvajski prevoz.

Foto: Beta / AP

U Roterdam se nije moglo ući sa severa, odnosno iz Haga i Amsterdama. Ribarski čamci su takođe ostali u luci u tom gradu, kao i trajekt koji povezuje ostrvo Teksel sa kopnom.

Više letova moralo je da bude otkazano na aerodromima u Dizeldorfu i Minhenu u Nemačkoj. Od sredine dana ni jedan avion nije mogao da sleti ni da poleti s aerodroma u Dizeldorfu. Takođe je zatvoren i aerodrom u Hanoveru.

U Nemačkoj su umrle tri osobe u nesrećama izazvanim nevremenom. U Holandiji tri muškarca su stradala kada su na njih pala stabla u dva odvojena incidenta. U Belgiji jedan čovek takođe je poginuo kada je drvo palo na auto koji je vozio južnim predgrađem Brisela.

Brojni putnici zarobljeni u železničkim stanicama u Nemačkoj dobiće bon za hotel ili će moći da prespavaju u vozu, rekao je porptarol železnice za agenciju DPA.

U Francuskoj je nevreme takođe načinilo štetu. Oko 3.000 domaćinstava je i danas bilo bez struje na severu zemlje, gde je upozorenje na snažne vetrove ukinuto tokom jutra.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Holandija Nemačka

©2019 Netmark d.o.o.