Arhiva » Vesti » RTV 22.01.2018

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda vraćena kosovskoj vladi

PRIŠTINA - Predsedništvo kosovske Skupštine, odlučilo je danas da, inicijativu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda za zločine koje je tokom rata počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, odlučio je da vrati kosovskoj vladi.

RTV ponedeljak, 22. januar 2018.  |  Tanjug
RTV: Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda vraćena kosovskoj vladi

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, rekao je da je "takva odluka doneta na osnovu Poslovnika o radu Skupštine".

"Mi smo postupali na osnovu Pravilnika. Inicijativa narodnih poslanika za ukidanje Specijalnog suda upućena je vladi na razmatranje, to je ono što mogu reći. Inače imamo političke stavove i nema potrebe da bilo ko napusti sastanak ", rekao je Veselji.

Veselji, koji je i lider DPK, protivi se ukidanju Specijalnog suda, posebno nakon upozorenja američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija da će koksovski lideri biti oštro sankcionisani, ukoliko inicijativa bude prihvaćena.

Šef poslaničke grupe opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca rekao je da je inicijativa poslanika sada prelazi u nadležnost vlasti.

"Lopta je u rukama Vlade Kosova", rekao je Konjufca, preneli su kosovski mediji.

"Ovaj put Skupštine imala kvorum od četiri člana i doneo odluku da je inicijativa poslanika da ukine ih da preispita Vladu Republike Kosovo. Mi imamo napredak ove inicijative", izjavio je Konjufca.

Inače, sednicu Prededništva je napustio šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, koji je rekao da je stav te stranke poznat, odnosno da se oni protive ukidanju Specijalnog suda.

Kortvil: SAD razmatra mere protiv kosovskih lidera zbog Suda

Američka ambasada u Prištini razmatra mere koje će preduzeti protiv kosovskih lidera ako nastave sa inicijativom o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu, potvrdio je za prištinski Zeri, konzul ambasade SAD Brajan Kortvil.

On se, kako prenosi ovaj list, nada da će kosovski lideri poslušati ambasadora Grega Delavivia i odustati od inicijative.

U suprotnom, kaže Kortvil, ukidanje viza je jedna od mera koja bi mogla da se primeni.

Američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, upozorio je prošle sedmice kosovske lidere, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Ramuša Haradinaja, da će, ako nastave sa inicijativom za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, prema njima biti primenjene oštre sankcije.

Prištinski mediji su, podseća Zeri, ranije saopštili da je Ambasada SAD u Prištini odbila zahtev za vizu premijeru Ramušu Haradinaju, koji je nameravao da prisustvuje Molitvenom doručku u Vašingtonu, te da je razlog tome njegov stav prema Specijalnom sudu i demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kortvil kaže da pojedinačne mere još nisu utvrđene, ali da se one razmatraju u Ambasadi SAD.

Konzul, kao se navodi, nije želeo da komentariše odbijanje zahteva Haradinaja za američku vizu.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.