Arhiva » Vesti » B92 23.01.2018

"Skupština više nema nikakvu ulogu u izboru sudija"

Beograd -- Prema predloženim izmenama Ustava, Narodna skupština više nema nikakvu ulogu u izboru sudija i zamenika javnih tužilaca, kaže Nela Kuborović.

B92 utorak, 23. januar 2018.  |  Â Beta
B92: "Skupština više nema nikakvu ulogu u izboru sudija"

Osim toga, ministarka pravde je navela da Skupština na taj način ostaje nadležna jedino pri izboru vrhovnog državnog tužioca.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da predsednika Vrhovnog suda Srbije ubuduće bira isključivo Visoki savet sudstva, da je ukinut takozvani probni mandat, odnosno izbor sudija i zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat.

"Izmenjen je i sastav Visokog saveta sudstva gde više ministar nije član saveta, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine takođe nije član saveta, ostaje da članove saveta biraju isključivo sudije kada je reč o predstavnicima sudija. Ima pet članova i pet članova koje predlaže Narodna skupština iz reda istaknutih pravnika", navela je Kuburovićeva.

Navodeći da ovog puta sudije same sebe biraju, ministarka je navela da Narodna skupština više nema nikakvog uticaja kada je reč o predlaganju članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija.

"Mi smo se rukovodili standardima koji postoje u zemljama u regionu i preporukama Venecijanske komisije", kazala je Nela Kuburović.

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je juče na svojoj internet stranici Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koji će biti predmet novog kruga javnih rasprava.

Javna rasprava o Radnom tekstu izmena Ustava u oblasti pravosuđa biće održana 5. februara u Beogradu, 19. februara u Kragujevcu, 26. februara u Nišu i 5. marta u Novom Sadu.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vrhovni Sud Izbori

©2019 Netmark d.o.o.