Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.02.2018

Vučić u Vrginmostu: Da s ponosom nosite svoje srpsko ime...

VRGINMOST: Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz Hrvatske sa kojima se sastao u Vrginmostu.

Dnevnik utorak, 13. februar 2018.  |  Tanjug

Kako je rekao, Srbija je spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim maninskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da ser tako osećaju u Hrvatskoj.

Predsednik Vučić u Vrginmostu je najpre obišao porodicui Predraga Lapčevića, kao i školu Gvozd, kojoj je doneo na poklon računare.

Srbi iz Vrginmosta i okolnih sela, koji su se okupili u Domu kulture kako bi razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističu da im ta poseta puno znači u smislu podrške u političkom i svakom drugom obliku, ali naglašavaju da se teško živi, te da bi njima najviše značilo ako bi poseta omogućila pomake na ekonomskom planu.

Jedan od meštana, u brzini i u iščekivanju srpskog predsednika u sali u Domu kulture, ukazuje da porodice odlaze iz ovih krajeva pre svega iz ekonomskih razloga i da se to odnosi ne samo na Srbe, već i na Hrvate iz Bosne koji su tu doseljeni.

Većina od njih oko 200, koliko je došlo na razgovor s Vučićem, očekuju da i mladi osete efekte Vučićeve posete, da im se pruže neke bolje mogućnosti i uslovi.

Foto: Tanjug

Srbi ocenjuju da je taj korak u pravcu pomirenja veoma dobar i da tako treba da se nastavi i ubuduće.

Na kraju razgovora sa Srbima u Vrginmostu predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ponosan što ponosno nose svoje ime i prezime.

“Hoću da vam se zahvalim, jer je interes Srbije je da živite na svojim ognjištima, da čuvate svoje kuće i porodice”, rekao je on dodavši da Srbija može pre svega da pomogne ozbiljnom i odgovornom politikom.

“Ljudi u Srbiji brinu o vama i veoma vas poštuju i vole i to je nešto prirodno i normalno kao što volite i članove svoje poroidice tako volite i svoj narod. Iamćete uvek podršku u Srbiji”, poručio je on, dodavši da su oni moralni građani Hrvtaske.

Mi ćemo se truditi da vašu poziciju ne dovedemo u pitrane, a da vam pomognemo, ističe Vučić.

“Srbi i Hrvati će u budućnosti, ma kako se borili ili bunili i mislili da su strasno pamentni ako vas nazovu bahatim četnikom, moraće da budu bliži u budućnosti”, rekao je on.

U Vrginmostu i okolini živi oko 700 porodica Srba. Podsećampo, u pitanju je mesto gde su Srbi stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom operacije “Oluja”.

Ustaše su 1941. godine u ovom mestu i okolini ubile više od hiljadu i po Srba.

Tokom operacije “Oluja” život je izgubilo 67 srpskih civila, od kojih se neki vode kao nestali.

Vrginmost je nakon završetka sukoba nastanjen uglavnom Hrvatima iz BiH, ali ima i Srba povratnika.

Nakon posete Vrginmostu, Vučić se vraća u Zagreb gde će popodne prisustvovati Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća, a očekuje se da na Skupštinu dođe i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Srbi i Vučić o prugama...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, u razgovoru sa Srbima u Vrginmostu, da je Srbija, zbog nezainteresovanosti ranijih hrvatskih vlasti, bila naterana da radi na modernizaciji pruge prema Budimpešti, pa će sada dobar deo saobraćaja biti izmešten prema Beču, umesto da ide preko Zagreba i Ljubljane.

On je izrazio zadovoljstvo što je hrvatska strana sada pokazala interes da se rekonstruiše pruga Beograd-Zagreb.

„Ja sam to predlagao nekadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, ali on nije bio zainteresovan za istočne izlaznice. Mislim da je i hrvatski interes da se to napravi, jer sve što dođe iz centralne Evrope mora da ide dalje prema jugoistočnoj Evropi“, objasnio je Vučić.

Foto: Tanjug

On je, na molbu Vlade Dražića da se Srbija uključi u obnovu železničke infrastrukture na pruzi Sisak-Karlovac, rekao da ne misli da naša zemlja može da ulaže u tu prugu, ali da je zainteresovan da pita i razgovara sa hrvatskom vladom o tome kako bi se završila pruga do Rijeke.

To nam je, kako je kazao, bio najkraći put do centralne Evrope.

S tim u vezi ukazao je i da je „Put svile“ jedan od najvećih projekata u savremenom svetu, napominjući da će Kina 2029.imati najveći BDP u svetu, pa više nikome taj projekat neće biti smešan.

Srbin iz Vojnića Vučiću: Što ne navijate za "Partizan"...

Jedan od Srba sa kojima u Vrginmostu danas razgovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zamolio je za pomoć fudbalskom klubu Petrova Gora.

On je, inače iz Vojnića, iskoristio priliku da predsednika Srbije, osvedočenog "zvezdaša", "pecne" na račun rivaliteta Crvene Zvezde i Partizana.

"Bilo bi bolje da ste navijač ''Partizana'', koliko vidim, piše u novinama, navijate za ''Crvenu zvezdu''", rekao je.

Istovrememo je pozvao predsednika Vučića da svrati u njegov Vojnić, "na kafu".

Vučić je obećao da će pomoći "Petrovu goru", ali i rekao da se nada da će i Crvena Zvezda i Partizan u svojim utakmicama u Ligi Evrope ostvariti pobede.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.