Arhiva » Vesti » Mondo 13.02.2018

Istraživanje: Srbi više vole uživo, nego virtuelno

Mondo utorak, 13. februar 2018.  |  MONDO/Agencije

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ove zanimljive podatke pokazalo je istraživanje kompanije Huawei "Odnosi prema telefonu", sprovedeno u 12 zemalja.

Prema rezultatima ovog istraživanja, ljudima u Srbiji je najviše stalo do odnosa sa voljenim osobama, o čemu svedoči podatak da bi se 83 odsto odreklo telefona zarad intimnosti sa svojim partnerom.

Telefoni se još uvek smatraju uređajima koji bi trebalo da nam olakšaju život, a ne da zamene život i naše veze sa drugima. Čak 93 posto stanovnika Srbije ne bi nosilo telefon sa sobom u krevet kad krene na spavanje, a 88 odsto ljudi koji imaju decu izričito tvrde da se ne bi odrekli igranja sa njima zarad svojih telefona.

Ipak, teško je poreći snažnu vezu koju imamo sa svojim telefonima, budući da im mnogi učesnici u anketi daju prednost nad nekim drugim stvarima i navikama. Tako je 76 odsto ispitanika u Srbiji reklo da zamenjuje televiziju telefonom, dok je 71 procenat izjavio bi se mnogo lakše odrekli jedenja slatkiša u periodu od mesec dana nego svog telefona.

Neki tvrde da pametni telefoni ubijaju romantiku za manje vremena nego što je potrebno da ih izvučemo iz džepa. Ali istraživanje otkriva i pozitivan uticaj telefona - omogućavaju nam da lako budemo u intimnom kontaktu s partnerom putem poziva i poruka.

Ova studija kompanije Huawei je pokazala da su pametni telefoni odlično sredstvo za održavanje veza s bliskim osobama i da smo zapravo povezani s ljudima, a ne s uređajima.

Istraživanje je tokom januara 2018. godine sprovela agencija IPSOS na tržištima Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Grčke, Mađarske, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, a poručila ga je kompanija Huawei, kineski proizvođač pametnih telefona.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.