Arhiva » Vesti » Politika 13.02.2018

Japanski klizač prvi otkriven u dopingu

Kei Saito prihvatio privremenu suspenziju i dobrovoljno je napustio Olimpijsko selo. – Marko Vukičević 25. u alpskoj kombinaciji, Damir Rastić 76. u kvalifikacijama za kros kantri. – Bronzana medalja za Ruse u karling miksu

Politika utorak, 13. februar 2018.  |  S. R.

Naši takmičari na 23. Zimskim olimpijskim igrama ostvarfili su rezultate prema očekiuvanju u odnosu na konkurenciju. Tako je skijaš Marko Vukićević zauzeo 25. mesto u alpskoj kombinaciji, dok je Marko Stevović ostao bez plasmana.

Vukićević je do 25. mesta stigao rezultatom od 2:11,74 i bio je 5,22 sekunde sporiji od osvajača zlatne medalje Austrijanca Marsela Hiršera. Vukićević je u spustu ostvario vreme od 1:21,31, dok je slalom završio za 50,43 sekundi.

Marko Stevović je spust završio kao 59. rezultatom od 1:24,47, ali nije završio drugu trku pa je ostao bez plasmana.

Srpski reprezentativac u nordijskom skijanju Damir Rastić osvojio je 76. mesto u kvalifikacijama u kros kantri sprintu. On je zabeležio rezultat 3:50,65 minuta, što je za 42,11 sekundi slabije od prvoplasiranog Ristomatija Hakole iz Finske. Plasman u četvrtfinale izborilo je 30 takmičara, a ukupno ih je startovalo 80.

Inače, japanski reprezentativac u brzom klizanju Kei Saito prvi je sportista suspendovan zbog dopinga na Igrama u Pjongčangu.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je da je Saito, koji se takmiči u brzom klizanju na kratkim stazama, bio pozitivan na acetalozamid, diuretik koji može da prikrije upotrebu drugih nedozvoljenih supstanci.

CAS je naveo da je japanski reprezentativac prihvatio privremenu suspenziju i da je dobrovoljno napustio Olimpijsko selo. On je testiran uoči takmičenja i nije učestvovao u trkama u Pjongčangu. CAS će doneti presudu po završetku Igara u Pjongčangu. Taj sud je zadužen za procesuiranje doping slučajeva, a Međunarodni olimpijski komitet za testiranje sportista.

Ruski takmičari koji je na Igrama takmiče pod zastavom MOK-a osvojili su juče bronzanu medalju u karlingu u miksu, pošto su pobedili Norvešku sa 8:4.

Za Rusiju su nastupili Anastasija Brizgalova i Aleksandar Krušelnicki, a za Norvešku Kristin Skaslijen i Magnus Nedregoten. I Rusi i Norvežani su i privatno parovi, Brizgalova je udata za Krušelnickija, a Skaslijen se zabavlja sa Nedregotenom.

Tokom meča dogodila se retka stvar za takmičare u karlingu, pošto je Ruskinja pala na leđa. Ona je stajala sa Krušelnickim, dogovarali su se o narednom potezu, a zatim je izgubila ravnotežu. Ona se zatim ispravila, ali je ubrzo pala. Publika je bila zapanjena, ali je pozdravila aplauzom.

Takmičari u karlingu nose specijalnu obuću koja im omogućava lakše kretanje po ledu pa su zato padovi retki.„Jednostavno - zaboravila sam da je kamen bio iza mene”, rekla je Brizgalova.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Norvežanin osvojio zlato u kros kantriju u sprintu

Večernje novosti utorak, 13. februar 2018.

Šveđanka osvojila zlato u kros kantriju u sprintu

Novi magazin utorak, 13. februar 2018.

Šveđanka osvojila zlato u kros kantriju u sprintu

Večernje novosti utorak, 13. februar 2018.

Ključne reči

Olimpijske igre

©2019 Netmark d.o.o.