Arhiva » Vesti » RTS 13.02.2018

Greška pilota možda uzrok pada ruskog aviona

Istražitelji su saopštili da je pad ruskog putničkog aviona, u kojem je u nedelju poginula 71 osoba, možda prouzrokovan greškom pilota, koji pred poletanje nisu aktivirali grejanje opreme za merenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letenja.

RTS utorak, 13. februar 2018.
RTS: Greška pilota možda uzrok pada ruskog aviona

Nakon analiziranja crne kutije sa podacima o letu aviona "Saratov erlajnsa", Međudržavni komitet za vazduhoplovstvo saopštio je da je do pada letelice u nedelju došlo pošto su piloti videli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo je jer su piloti, pre poletanja, propustili da stave u pogon sistem za grejanje opreme za merenje pritiska.

"Preliminarna analiza registrovanih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se dogodili u prošlosti, pokazuju da je do posebne situacije moglo doći u vazduhu zbog neispravnih podataka na pilotskim monitorima o brzini letenja, a što bi moglo biti povezano s prekomernim hlađenjem celokupne opreme za pritisak jer su sistemi za grejanje bili isključeni", objašnjava se u saopštenju, navodi Tas.

Napominje se da je tokom svih drugih letova koji su registrovani u crnoj kutiji letelice – a takvih letova je bilo ukupno 15 – grejanje opreme za pritisak bilo aktivirano pre poletanja aviona, još dok je avion stajao na pisti.

Piloti su u avionu "antonov 148" uključili autopilotski sistem nakon poletanja sa moskovskog aerodroma "Domodedovo", ali su se vratili na ručne kontrole kada su na monitorima ugledali neodgovarajuće podatke o brzini.

Avion se srušio na teren prekriven dubokim snegom šest minuta nakon poletanja, pri čemu je poginulo svih 65 putnika i šest članova posade.

Avion An-148 leteo je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.